Wiadomości

Włoski sukces młodych kucharzy ze Szczytna

Dwie uczennice z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie zdobyły I nagrodę w konkursie kulinarnym „Oliwa z oliwek w kuchni”, który odbył się 27 marca we włoskim Spoleto.

W zmaganiach wzięło udział sześć dwuosobowych drużyn. Szkoła ze Szczytna była jedynym uczestnikiem z zagranicy obok kucharzy z najlepszych włoskich szkół sztuki kulinarnej.

Uczennice stanęły przed nie lada wyzwaniem. W swoim popisowym daniu, którym były przekąski (tzw. „finger tips”) wykorzystały najlepsze produkty regionalne z Warmii i Mazur i połączyły je z włoskimi specjałami. Zyskały tym samym uznanie włoskiego jury, którego członkowie pochodzili m.in. ze znanej na całym świecie olejarni Pietro Coricelli, głównego sponsora konkursu. Ponadto dania oceniali również znani włoscy restauratorzy i krytycy kulinarni.

Udział szczycieńskiej szkoły w turnieju jest wynikiem kilkuletniej współpracy ze szkołą gastronomiczną w Spoleto z prowincji Perugia – partnerskiego regionu Warmii i Mazur.

W okresie od 2010 do 2014 roku te dwie placówki realizowały wspólne inicjatywy w ramach projektu „Model kształcenia w branży gastronomiczno-hotelarskiej połączony z systemem walidacji kwalifikacji i kompetencji formalnych” finansowanego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Województwo warmińsko-mazurskie aktywne kontakty z włoskimi partnerami utrzymuje od ponad 10 lat, a od 2009 roku oba samorządy łączy formalna umowa o współpracy regionalnej. Wspólne obszary działań to sport, polityka jakości, kultura i edukacja oraz polityka społeczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*