Wiadomości

Start aplikacji do walki z marnowaniem jedzenia Too Good To Go na Warmii i Mazurach

Warmia i Mazury dołączają do inicjatywy niemarnowania żywności. Od teraz mieszkańcy regionu mogą korzystać z aplikacji Too Good To Go, w ramach której mogą upolować pyszne paczki – niespodzianki, które pojawiają się na skutek wystąpienia nadwyżek w olsztyńskich restauracjach, elbląskich kawiarniach czy regionalnych sklepach i cukierniach. Wszystko po to, aby uratować pełnowartościowe posiłki przed zmarnowaniem.

Wśród rekordowej ilości ponad 40 miejsc, które stały się częścią społeczności Too Good To Go znalazły się:

  • Ranczo w Dolinie – Hotel Kopczyński,
  • Moja Bawaria,
  • Mazurska Manufaktura Sklep Firmowy,
  • Ori Sushi,
  • Piekarnia Tyrolska,
  • Piekarnia Raszczyk,
  • Grycan,
  • House Cafe Olsztyn,
  • Piekarnia Raszczyk,
  • ale bulwa!,
  • Coffee Station,
  • Kawiarnia Kofik,
  • Vegan Spot,
  • Amore mio pizza&grill,
  • Fit King,
  • Złoty Klucz,
  • Zdrowa Żywność Zieleniak,
  • Green,
  • Chrupiąca Skórka,
  • BoNoBo kuchnia roślinna,
  • Prosta 38 Restaurant,
  • Bistro AL NUMERO 15,
  • Ciastkarnia Elżbieta i Piotr Panek,
  • Nie Na Żarty,
  • Browar Chmury,
  • a także sieci Carrefour, Pizza Hut, Costa Coffee, Grycan czy BP.

Olsztyn zrobił i robi wiele, aby zarażać ideą niemarnowania żywności. Od lat mieszkańcy aktywnie przekazują nadwyżkową żywność do działającej w mieście lodówki foodsharingowej w Schronisku dla Bezdomnych. Jadłodzielnia funkcjonuje również w Elblągu czy Ełku. Prężnie działający olsztyński Bank Żywności współpracuje z dużymi sieciami handlowymi, które regularnie przekazują nadwyżki żywności. To jednak nie koniec. Z myślą o najmłodszych powstał edukacyjny program „Pomarańczowa szkoła”. Ma na celu zaszczepienie w nich zachowań proekologicznych z naciskiem na niemarnowanie żywności. W ramach lokalnych inicjatyw uruchomiono również Kuźnię Społeczną, gdzie bezrobotni mogą szkolić się z zakresu przeciwdziałania marnowaniu żywności w duchu zero waste. W Elblągu wielokrotnie odbywały się warsztaty czy Marsz Żywności.

Z końcem kwietnia poszerza się wachlarz możliwości, z których mogą korzystać Pogromcy Marnowania Żywności, ponieważ w regionie zainauguruje Too Good To Go, dając szansę na uratowanie wielu smacznych posiłków. To narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi miejscami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Aplikacja pomaga nie tylko zagospodarować nadwyżkę jedzenia, ale również wspiera branżę gastronomiczną, która wciąż znajduje się w ciężkiej sytuacji. Warmia i Mazury są kolejnymi punktami na mapie Polski, które dołączają do rewolucji w niemarnowaniu.

Ogromna radość w naszym zespole, bowiem Too Good To Go od teraz dostępne jest również w regionie krainy wielkich jezior. Oznacza to, że rośniemy w siłę i zrobimy wiele dobrego dla idei niemarnowania żywności. Jestem szczęśliwa, że mieszkańcy Olsztyna, Elbląga, Szczytna, Mrągowa, Iławy, Pasłęka, Tomaszkowa, Kurzętnika, Ostródy, Rzecznej, Ełku, Rączek, Olsztynka, Giżycka są tak bardzo zorientowani proekologicznie, co wieszczy ogromny sukces w tym regionie. Wiem, że razem uratujemy tony pysznego jedzenia i zaoszczędzimy emisję ogromnych ilości CO2 do atmosfery. – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Anna_Kurnatowska

Anna Kurnatowska – Country Manager Too Good To Go

Z Too Good To Go można również korzystać w Opolu, Toruniu, Bydgoszczy, Rzeszowie, Katowicach, Bielsku-Białej, Wrocławiu, Łodzi, Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Szczecinie, Lublinie, i Poznaniu.

Warto przypomnieć, że problem wyrzucania żywności dotyczy każdego z nas. Jak wskazują najnowsze badania w ramach projektu PROM, rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia! Oznacza to, że w Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu, z czego aż 92 kg w polskich domach – czyli zawrotne 60%. Na całym świecie w każdej sekundzie 51 ton jedzenia ląduje w koszu, co nie jest bez znaczenia dla środowiska. Produkcja każdego produktu żywnościowego zużywa określoną ilość wody i energii. Wraz z wyrzucanym posiłkiem marnujemy również naturalne zasoby naszej planety oraz narażamy ją na niepotrzebną emisję CO₂. Aż 8%-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.

Każda uratowana paczka-niespodzianka, to ekwiwalent 2,5 kg niezmarnowanej emisji CO2e. W ciągu rocznej działalności użytkownicy aplikacji uratowali ponad 966 tysięcy posiłków, nie marnując tym samym 2416 ton CO2e. To roczne emisje 310 mieszkańców Polski.

Lista pierwszych partnerów Too Good To Go w województwie warmińsko – mazurskim wydłuża się każdego dnia. Aby dołączyć swój biznes do rewolucji w niemarnowaniu, wystarczy wejść na stronę: https://toogoodtogo.pl/pl/business

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*