Wiadomości

Samorząd województwa promuje lokalną żywność wysokiej jakości

Konferencja „Żywność wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – dobre praktyki, oczekiwania i wyzwania“ potrwa od 21 do 22 listopada 2023 roku w Masuria Hotel & SPA w Worlinach k. Łukty.

Celem konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej
i regionalnej jest promocja nowej marki Warmii i Mazur – Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.

Przypomnijmy, pod koniec 2022 roku zarząd województwa podjął decyzję o niekontynuowaniu dalszej współpracy w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle i nieprzedłużaniu licencji na używanie znaku Dziedzictwo Kulinarne przez samorząd województwa. Jednocześnie podjęto działania, by utworzyć nową markę regionu promującą i obejmującą szeroko pojęte Dziedzictwo Kulinarne.

Podczas spotkania zaprezentowane zostaną ponadto dobre praktyki w zakresie produkcji, sprzedaży i promocji żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej. Uczestnicy zapoznają się z możliwościami pozyskiwania dofinansowania ze środków UE na działalność w branży produkcji i przetwórstwa żywności.

Poruszane będą też tematy związane z tworzeniem powiązań pomiędzy rolnikami zajmującymi się rolnictwem zrównoważonym, tradycyjnym lub ekologicznym jako producentami surowców żywnościowych, przedsiębiorstwami lokalnymi zajmującymi się przetwórstwem żywności oraz właścicielami obiektów gastronomicznych, które prowadzą działalność w województwie warmińsko-mazurskim.

Pierwszego dnia wydarzenia zaplanowano wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Otrzyma je 31 podmiotów w kategorii: sprzedaż, gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*