Ciekawostki

Leśnicy podarowali leśnym zwierzakom smakołyki od uczniów

Leśniczy ze swoimi pomocnikami przyniósł do paśnika prezenty od uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 23 Mistrzostwa Sportowego w Olsztynie. Były to żołędzie i kasztany, które są nie lada przysmakiem dla saren, dzików i jeleni.

Zwierzaki w świątecznym prezencie dostały również sól, która wzbogaci ich dietę o niezbędne mikroelementy. Regularne dokarmianie zwierząt konieczne jest podczas ostrej zimy, kiedy w lesie jest dużo śniegu i panuje siarczysty mróz. W innych przypadkach zwierzęta doskonale sobie radzą, żywiąc się suchymi źdźbłami traw, korą, łykiem i pędami, a w przypadku dzików korzonkami i wygrzebanymi ze ściółki larwami owadów, dżdżownicami i padliną (dziki to wszystkożercy).

Mądre dokarmianie polega na dostarczaniu do paśników odpowiedniej karmy. W naszych paśnikach można znaleźć tak zwaną karmę objętościową (nieco mniej kaloryczna), taką jak siano, słoma i suche gałązki z liśćmi. Dużo większej ilości kalorii dostarczy karma treściwa w postaci zbóż, nasion roślin strączkowych oraz żołędzi i kasztanów, które są bogate w tłuszcze nienasycone oraz zawierają dużo wartościowego białka.Żołędzie zawierają ponad 4% tłuszczu i prawie 5% białka, dla porównania buraki pastewne jedynie 5% białka i 0,01% tłuszczu.

Podczas ostrych zim jeleń potrzebuje w przeliczeniu na owies i siano następujące ilości karmy: 25 kg owsa i 60 kg siana, sarna 5 kg owsa i 12 kg siana a dzik 25 kg owsa i 50 kg ziemniaków. Uwaga! Zawsze należy pamiętać, by karma dla zwierząt była świeża, bez zabrudzeń i pleśni. Ważne jest też, by teren przy miejscach dokarmiania był sprzątany z resztek niedojedzonej karmy.

Justyna Haładaj, Nadleśnictwo Olsztynek

Źródło, fot.: RDLP Olsztyn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*