Zapowiedzi wydarzeń

Kalendarz imprez kulinarnych w regionie na 2014 rok

W tym roku na terenie naszego regionu odbędzie się 16 imprez, podczas których samorząd województwa będzie promował żywność naturalną, tradycyjną i lokalną.

Co roku na terenie całego regionu odbywają się imprezy, promujące żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego. Wśród nich można znaleźć m.in. Regionalne Święto Ryby, Warmińską Ucztę Pierogową, Regionalne Święto Gęsi, Święto Miodu i Święto Chleba.

W 2014 roku na Warmii i Mazurach od lipca do grudnia odbędzie się cykl 12 imprez plenerowych oraz 4 imprezy, których uczestnicy będą rywalizować w szkołach o profilu gastronomicznym.

Szczegółowy kalendarz imprez 2014 roku:

  1. Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej – Węgorzewo, 5 lipca
  2. Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego – Nidzica, 6 lipca
  3. Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego – Mrągowo, 12 lipca
  4. Regionalne Święto Ryby – Iława, 13 lipca
  5. Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo 2014 – Gołdap, 3 sierpnia
  6. Regionalne Święto Ziół – Olsztynek, 15 sierpnia
  7. Regionalne Święto Mleka – Olecko, 17 sierpnia
  8. Finał regionalny konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” – Lidzbark Warmiński, 24 sierpnia
  9. Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla w Olsztynie, 30-31 sierpnia
  10. Regionalny Festiwal Runa Leśnego – Pisz, 6 września
  11. Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków – Ostróda, 13 września
  12. Regionalne Święto Miodu – Ełk, 11 października
  13. Konkurs „Smak Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał subregionalny – Elbląg, 8 listopada
  14. Konkurs „Smak Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał subregionalny – Ełk, 22 listopada
  15. Konkurs „Smak Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał subregionalny – Szczytno, 29 listopada
  16. Konkurs „Smak Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał regionalny – Olsztyn, 13 grudnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*