Regionalne smaki – finał w Lidzbarku Warmińskim
W sobotę (24 sierpnia) w Lidzbarku Warmińskim odbędzie się regionalny finał konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla“. Wydarzeniu towarzyszyć będą pokazy kulinarne, kiermasz tradycyjnej żywności i wiele innych atrackcji.
Wytwórcy tradycyjnej żywności rywalizować będą w trzech konkurencjach:
– produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody,
– produkt regionalny pochodzenia roślinnego i produkt z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami,
– regionalny napój alkoholowy.
Jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, smakosza i znawcy kuchni staropolskiej, wyłoni najlepszą regionalną potrawę 2014 roku, zarówno w kategorii kucharze zawodowi, jak i amatorzy.
Spotkanie wpisane jest w kalendarz wydarzeń promujących żywność naturalną, tradycyjną i regionalną. Organizuje je samorząd województwa we współpracy z lokalnymi władzami i instytucjami.