Rozstrzygnięto konkurs architektoniczno-urbanistyczny na połączenie Parku Podzamcze, Parku Centralnego i Pl. Jedności Słowiańskiej

Rozstrzygnięto konkurs architektoniczno-urbanistyczny na połączenie Parku Podzamcze, Parku Centralnego i Pl. Jedności Słowiańskiej

- Kategoria: Wiadomości
0

most

5 marca 2014 r. rozstrzygnięty został konkurs architektoniczno-urbanistyczny na połączenie Parku Podzamcze, Parku Centralnego i Placu Jedności Słowiańskiej (fragment plant) przy jednoczesnej przebudowie mostu Św. Jakuba oraz ulic S. Pieniężnego i S. Staszica w Olsztynie.

Przedmiotem Konkursu było opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy mostu Św. Jakuba w ciągu ul. S. Pieniężnego, która umożliwi bezkolizyjne (piesze i rowerowe) połączenie Parku Podzamcze i Parku Centralnego, stworzy ciekawą, formę mostu, adekwatną do ważności lokalizacji i wyeksponowania oraz opracowanie koncepcji zagospodarowania plant miejskich na odcinku od mostu Św. Jakuba do Placu Jedności Słowiańskiej wraz z koncepcją niezbędnej korekty układu drogowego.

Zwycięska praca: arch. Rafał Jacaszek, arch. Maciej Jacaszek, arch. Karol Szulc, inż. Tomasz Kusznierewicz, inż. Piotr Ossowski, inż. Jan Sontowski, inż. Bartosz Santowski.

Konkurs organizowany był w formie konkursu otwartego, jednoetapowego, realizacyjnego – kwalifikującego autora pracy konkursowej, która zajmie I miejsce do ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego na opracowanie dokumentacji projektowej w trybie zamówienia z wolnej ręki. Ponadto zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę w wysokości 30 tys. złotych.

Sąd Konkursowy docenił przyjęte założenia harmonijnego wprowadzenia wymogów konkursu poprzez minimalne zmiany niwelety istniejącego ukształtowania, rozłożone na większej przestrzeni i praktycznie niezauważalne w bezpośrednim odbiorze wizualnym. Również uznano, że zmiany na moście Jakuba zostały konsekwentnie wpisane w szersze otoczenie zarówno w obszarze projektowanych plant jak i w połączeniu rejonu mostu z Parkiem Centralnym.

Zastosowane przez autorów pracy minimalistyczne środki architektoniczne, zarówno w doborze materiałów i konstrukcji mostu jak i w urządzeniu terenów zieleni pozwoliły na maksymalne zachowanie walorów historyczno-krajobrazowych tego fragmentu miasta.

Zdaniem Sądu Konkursowego przyjęta w pracy konkursowej ta dominująca zasada wpisania nowej koncepcji w historyczne otoczenie, przy trafnym wykorzystaniu jego walorów, rekomenduje tę pracę do pierwszej nagrody i dalszych działań projektowych.

Jednocześnie Sąd Konkursowy w zaleceniach pokonkursowych ukierunkował kolejne kroki projektowe na rozwiązania zmierzające do minimalizowania przekształceń krajobrazowych przy zachowaniu nagrodzonej koncepcji architektoniczno-urbanistycznej jako całości.

Źródło: UM Olsztyn

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja oraz wydawca serwisu Wiadomosci.Olsztyn.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Zobacz również

Szczęśliwy finał poszukiwań 71-letniego grzybiarza

Szczęśliwie zakończyły się poszukiwania 71-latka, który wybrał się