Wspólne gotowanie promuje region
Comber z sarny z palonym sianem – takie kulinarne wyzwanie rzucił marszałkowi Marcinowi Kuchcińskiemu Karol Okrasa na rynku Starego Miasta w Olsztynie. Marszałka w gotowaniu wspierali prezydent Olsztyna Robert Szewczyk, łowczy okręgowy Romulad Amborski, szef kuchni znanych hoteli Dariusz Struciński oraz zaproszona spośród publiczności Pani Natalia. Poznaliśmy też nowych członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.
Za nami wydarzenie „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej”, zorganizowane przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego i miasto Olsztyn przy udziale Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
– Mieszkańcy Warmii, Mazur i Powiśla jeszcze nie do końca zdają sobie sprawę z tego, jakie kulinarne skarby posiada nasz region, dlatego cieszę się, że podczas targów zaszczyciło nas tyle gości – mówi marszałek województwa Marcin Kuchciński. – Możemy jeść świeże ryby, naturalny chleb „na zakwasie”, tradycyjne potrawy z mięsa i ziemniaków, dziczyznę. Sięganie po lokalne przysmaki, nie tylko podczas wakacyjnych podróży, ale również na co dzień, jest modne i wspiera rozwój lokalnej gospodarki. By w pełni ukazać różnorodność naszych produktów i potraw, w regionie odbywają się cykliczne imprezy promujące żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną. Doceniając ten dorobek, samorząd województwa ustanowił sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.
Sieć została powołana przez zarząd województwa 24 kwietnia 2023 roku i jest efektem decyzji o opracowaniu regionalnego systemu oznakowania identyfikującego obiekty oraz produkty spożywcze i potrawy wytwarzane w regionie. Jej celem jest m.in. promocja zdrowej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności, rozwój krótkich łańcuchów dostaw, wzmocnienie tożsamości lokalnej i regionalnej, podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej, a także wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
W programie ostatniego wydarzenia, oprócz kiermaszu produktów regionalnych, były konkursy i pokazy kulinarne, gotowanie na żywo, degustacje, pokaz sygnalistów, debata kulinarna, strefa zabaw dla dzieci, animacje, koncerty. Certyfikaty sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” zostały przyznane nowym członkom:
KATEGORIA: GASTRONOMIA
- Karczma Berta w Świętej Lipce
- Restauracja „Cudne Manowce” w Olsztynie
- Karczma w Stodole w Tomaszkowie
- Karczma Łabędź w Nowej Wsi k / Iławy
- Zajazd Tusinek w Rozogach
KATEGORIA: PRODUCENCI I PRZETWÓRCY
- Turbo jaja z wolnego wybiegu Symonowicz Tomasz, Jedzbark k/ Barczewa
- Gospodarstwo Pasieczne Arkadiusz Potymko, Bartoszyce
- Swojskie Wędliny Milena Zalewska, Frygnowo
- Z Pastwiska na Talerz, Huta Wielka
- Pasieka Jabłońscy, Grzegorz Jabłoński, Łąkorz
- Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek z Olsztyna
KATEGORIA: EDUKACJA
- Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego w Łąkorzu
ROZSZERZENIE DZIAŁALNOŚCI
- Smażalnia Szwaderki (Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o.), Swaderki