Olsztyński Uniwersytet otrzyma nowy sprzęt
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski podpisał umowę o dofinansowanie swoich projektów. Na uczelni pojawi się nowe zaplecze badawcze dla chemików, biochemików i dietetyków.
Aparatura ma trafić do Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, a skorzysta z niej Wydział Nauk o Żywności. Kilkanaście specjalistycznych pracowni pozwoli na prowadzenie badań z zakresu gospodarki żywnościowej na światowym poziomie.
Technologia gastronomiczna, dietetyka i profilaktyka żywieniowa, fizjologia czy bioocena żywności to dziedziny badań na uniwersytecie, mające szansę rozwinąć się dzięki sprzętowi kupionemu z europejskich funduszy.
Wartość projektu „Budowa, modernizacja i wyposażenie Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie” to 12,58 mln zł. Dofinansowanie wyniesie 11,32 mln zł.