Ciekawostki

Uczniowie z olsztyńskiego „Gastronomika” w finale XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie znaleźli się w finale XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.

3 stycznia 2014 roku. Komitet Główny Olimpiady z siedzibą w Poznaniu ogłosił listę uczniów zakwalifikowanych do etapu centralnego konkursu. Z rzeszy startujących uczniów z 59 szkół na podstawie punktacji z etapu okręgowego wyłoniono 52 finalistów z 26 szkół. Wśród nich jest aż 6 uczniów ZSG-S – to rekord w historii szkoły.

Olsztyński Gastronomik bierze udział w Olimpiadzie od pierwszej jej edycji i jeszcze nigdy cała „szóstka” zwycięzców etapu szkolnego, a potem okręgowego nie przeszła do finału.

Skład zespołu:
1. Agnieszka Szewczyk – klasa 4Ts,
2. Szymon Ignatowicz – klasa 4Ts,
3. Łukasz Moskalik – klasa 3Ts,
4. Joanna Godzińska – klasa 3Ts,
5. Katarzyna Rarak – klasa 4Ts,
6. Anna Romankiewicz – klasa 4Ts

Głównym celem olimpiady jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności. Udział w finale daje zwycięzcom zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz wstęp bez egzaminów na 12 uczelni w Polsce kształcących w kierunkach związanych z tematyką konkursu.

 

Źródło: Zespól Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*