Uczniowie z olsztyńskiego „Gastronomika” w finale XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie znaleźli się w finale XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
3 stycznia 2014 roku. Komitet Główny Olimpiady z siedzibą w Poznaniu ogłosił listę uczniów zakwalifikowanych do etapu centralnego konkursu. Z rzeszy startujących uczniów z 59 szkół na podstawie punktacji z etapu okręgowego wyłoniono 52 finalistów z 26 szkół. Wśród nich jest aż 6 uczniów ZSG-S – to rekord w historii szkoły.
Olsztyński Gastronomik bierze udział w Olimpiadzie od pierwszej jej edycji i jeszcze nigdy cała „szóstka” zwycięzców etapu szkolnego, a potem okręgowego nie przeszła do finału.
Skład zespołu:
1. Agnieszka Szewczyk – klasa 4Ts,
2. Szymon Ignatowicz – klasa 4Ts,
3. Łukasz Moskalik – klasa 3Ts,
4. Joanna Godzińska – klasa 3Ts,
5. Katarzyna Rarak – klasa 4Ts,
6. Anna Romankiewicz – klasa 4Ts
Głównym celem olimpiady jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności. Udział w finale daje zwycięzcom zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz wstęp bez egzaminów na 12 uczelni w Polsce kształcących w kierunkach związanych z tematyką konkursu.
Źródło: Zespól Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie