Tego roku odbędzie się osiem kiermaszów żywności naturalnej i tradycyjnej
W tym roku na Targu Rybnym w Olsztynie odbędzie się osiem kiermaszów żywności naturalnej i tradycyjnej. Swoje produkty prezentować będą członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle, do której należy już ponad 130 przedsiębiorców, restauratorów i wytwórców żywności naturalnej i tradycyjnej.
Pierwszy tegoroczny kiermasz odbędzie się już 28 marca, tuż przed Świętami Wielkanocnymi. Kolejne zaś zaplanowane są na 27 kwietnia, 25 maja, 22 czerwca, 19 października, 16 listopada, 7 oraz 21 grudnia.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego cieszy się bardzo dużą popularnością, certyfikaty rokrocznie otrzymuje kilkunastu nowych regionalnych członków- podsumowuje działalność sieci marszałek województwa Jacek Protas. – Podczas kiermaszów mogą dotrzeć ze swoją unikalną ofertą do szerszego grona odbiorców, szczególnie turystów, którzy mogą poznać lokalną kuchnię i żywność, a to przecież jeden z naszych największych atutów. Ważne jest, że wystawcy przestali traktować siebie nawzajem jako konkurencję i dostrzegli pożytki z udziału w tych kiermaszach
Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji i obecnie znak ten jest dobrze rozpoznawalny w całej Europie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Do tej inicjatywy włączyły się następnie kolejne województwa.
Poza kiermaszami w regionie będą organizowane w tym roku imprezy w ramach Kalendarza Imprez Promujących Produkt Regionalny Warmii i Mazur, gdzie mieszkańcy i turyści będą mogli zaopatrzyć się w regionalne specjały oraz dowiedzieć się, jak przygotować tradycyjne potrawy.