Świąteczny kiermasz żywności naturalnej i tradycyjnej
Pierwsze z ośmiu zaplanowanych na ten rok spotkań odbędzie się już w czwartek 28 marca 2013 roku na Targu Rybnym w Olsztynie .
Swoje produkty będą prezentować członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle, do której należy już ponad 130 przedsiębiorców, restauratorów i wytwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Kolejne spotkania zaplanowano na 27 kwietnia, 25 maja, 22 czerwca, 19 października, 16 listopada, 7 oraz 21 grudnia.
Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji, natomiast 11 lat później województwo warmińsko-mazurskie, jako pierwsze w Polsce, utworzyło sieć regionalną. Poza kiermaszami w regionie będą organizowane w tym roku imprezy w ramach Kalendarza Imprez Promujących Produkt Regionalny Warmii i Mazur, gdzie mieszkańcy i turyści będą mogli zaopatrzyć się w regionalne specjały oraz dowiedzieć się, jak przygotować tradycyjne potrawy.