Wiadomości

Strażnicy Miejscy odpowiadają na pytania dotyczące grillowania

W ostatnim czasie do olsztyńskiej Straży Miejskiej wpływa coraz więcej pytań dotyczących grillowania.

Straż Miejska informuje, że w obowiązującym stanie prawnym nie ma przepisów zabraniających grillowania na wolnej przestrzeni. Należy jednak pamiętać o tym, że o ile same rozpalenie grilla nie jest zabronione to niektóre czynności, które mogą towarzyszyć takiej formie spędzania wolnego czasu już tak.

Najważniejszą rzeczą jest stosowanie się do przepisów przeciwpożarowych. Zgodnie z art. 82 §3 Kodeksu Wykroczeń ,,Kto na terenie lasu, torfowisk i wrzosowisk, jak również w odległości do 100 m od nich roznieca ogień poza miejscami wyznaczonymi do tego celu albo pali tytoń, z wyjątkiem miejsc na drogach utwardzonych i miejsc wyznaczonych do pobytu ludzi, podlega karze aresztu, grzywny albo karze nagany”.

Kolejną kwestią jest zachowanie osób grillujących. Niekiedy zdarza się, że podczas zabawy uczestnicy spożywają alkohol w miejscach zabronionych przez co narażają się na sankcje karne (art. 43 Ustawy o wychowaniu w trzeżwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi). Kiedy w atmosferze dobrej zabawy głośno się zachowują zakłocając spokój i porządek publiczny (art. 51 Kodeksu Wykroczeń) czy kończąc spotkanie zostawią po sobie zaśmiecony teren (art. 145 Kodeksu Wykroczeń), również muszą liczyć się z sankcjami przewidzianymi w Kodeksie Wykroczeń.

Często zdarza się, że spółdzielnie mieszkaniowe wprowadzają w swoich regulaminach zakazy pewnych zachowań w tym palenia grilla na balkonie czy tarasie. Istnienie takich zakazów i ich egzekwowanie leży tylko i wyłącznie w gestii administratora. Za ignorowanie takich zakazów nie są przewidziane sankcje karne wynikające z Kodeksu Wykroczeń czy innych ustaw – informuje Dagmara Szałczyńska z olsztyńskiej Straży Miejskiej.

Podsumowując grillować można, jednakże z rozsądkiem i przy odpowiednim zachowaniu osób w nim uczestniczących.

Źródło: Straż Miejska w Olsztynie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*