Zapowiedzi wydarzeń

Smaki jesieni w olsztyneckim Skansenie

Ziemniak to od wieków składnik naszej narodowej diety i wielu rodzimy potraw. Można go spożywać niemal pod każda postacią, o czym będzie można przekonać się 4 października w olsztyneckim Skansenie.

Dawniej po zakończeniu żniw, kolejną ważną czynnością gospodarską było rozpoczęcie wykopów ziemniaków. W wydarzenie to zaangażowane były całe rodziny, nierzadko korzystano również z pomocy sąsiedzkiej i wspólnie kopano oraz zbierano ziemniaki na polu jednego gospodarza, aby następnie przenieść się do kolejnego.

Po smaki-jesienizakończeniu wykopków często rozpalano ogniska, podczas których świętowano zakończenie pracy i ku uciesze zgromadzonych dzieci pieczono ziemniaki.

W tym roku o smakach jesieni przypomni Skansen w Olsztynku. Tematem przewodnim imprezy będzie ziemniak. W programie m.in. historia ziemniaka, pieczenie ziemniaków w ognisku, smażenie placków, ziemniaki w mundurkach, pieczenie jabłek oraz „Jadłospis mazurskiego chłopa”.

Dla dzieci i rodziców jesienne zabawy m.in. kopanie ziemniaków motyką, Impreza odbędzie się w godz. 11 – 15.

Źródło: UM w Olsztynku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*