Sezon na jagody rozpoczęty
W warmińsko-mazurskich lasach zaczął się sezon na jagody. Na własne potrzeby można je zbierać bez ograniczeń, ale trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
W Warmińsko-mazurskich lasach już od kilkunastu dni można zbierać kurki i poziomki, ale właśnie zaczyna się pełnia sezonu na jagody borówki czarnej.
– Owoce zbieramy ręcznie. Nie wolno używać jakichkolwiek narzędzi i urządzeń niszczących lub uszkadzających rośliny. Za złamanie tego przepisu grozi nawet 500 zł mandatu– informuje Adam Siemakowicz, inspektor Straży Leśnej z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie.
Zbierający jagody powinniśmy pamiętać, aby przed zjedzeniem, dokładnie umyć owoce. Brudne jagody mogą być źródłem groźnej choroby pasożytniczej, jaką jest bąblowica.
Czarna jagoda rośnie głównie w lasach iglastych na glebach kwaśnych. Czas kwitnienia trwa od maja do czerwca. Owoce czarnej jagody dojrzewają 5-6 tygodni od kwitnienia. Zbiera się je już od początku czerwca do września (w zależności od warunków pogodowych).
Zastosowanie lecznicze jagód
Owoce – zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: biegunki bakteryjne, nieżyt żołądka i jelit, owrzodzenia okrężnicy. Schorzenia siatkówki, retinopatie i osłabienie widzenia wywołane zaburzeniami mikrokrążenia, szczególnie u osób w wieku podeszłym. Bogate w antocyjanozydy wyciągi z borówki czarnej znajdują się w sprzedaży w postaci licznych preparatów wspomagających narząd wzroku. Świeże owoce mają właściwości przeciwrobacze i mogą być pomocne w walce z glistami i owsikami.
Liście – wspomagająco w leczeniu cukrzycy. W liściach borówki czernicy zawarta jest substancja, która obniża poziom cukru we krwi. Zewnętrznie: Jako środek odkażający. Stosowany w nieżytach jamy ustnej i gardła.