Zdrowie i Styl życia

Lody z automatów na Warmii i Mazurach pod lupą Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Pracownicy sanepidu kontrolują w regionie miejsca, w których są sprzedawane. Sprawdzają takie lody pod kątem bezpieczeństwa żywności, oceniają także warunki sanitarno-higieniczne ich produkcji.

W pierwszym półroczu 2025 roku w województwie warmińsko-mazurskim zostało pobranych 165 próbek lodów z automatów do kontroli pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Państwowa Inspekcja Sanitarna zakwestionowała tylko 15 próbek lodów, co stanowi 9% wszystkich pobranych.

Powodem kwestionowania było przekroczenie parametrów higieny procesu. Dlatego pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zalecili sprzedawcom lodów z automatów działania naprawcze:

  • kontrolę wewnętrzną w zakładzie m.in. w zakresie realizacji zadań dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej,
  • szczegółową analizę wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji lodów, która ma wyeliminować lub zminimalizować zagrożenia mikrobiologiczne,
  • przeprowadzenie mycia i dezynfekcji urządzenia produkcyjnego,
  • szkolenie pracowników w zakresie mycia i dezynfekcji maszyny do lodów,
  • wykonanie ponownych badań lodów w kierunku zakwestionowanego parametru mikrobiologicznego po przeprowadzonym procesie dezynfekcji.

 

Źródło: Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia WSSE w Olsztynie