Polecane artykuły

Kiedy należy stosować antywylegacz?

Uprawa zbóż wiąże się z planowaniem oraz zapobieganiem. Jest wiele czynników, które mogą wpłynąć na jakość plonów. Jednym z nich jest proces wylegania zbóż, czyli pochylenia pędów ku ziemi. Dowiedz się, dlaczego i kiedy warto używać antywylegacz.

Dlaczego warto używać antywylegacz?

Zjawisko wylegania zbóż to naturalny proces, jednak wpływa on negatywnie na uprawę. Występuje wśród roślin, które mają słabe źdźbła, a przy tym pod wpływem nawozu osiągnęły one szybko duży rozmiar. Można rozróżnić kilka rodzajów wylegania:

  • źdźbłowe – roślina jest przełamana w górnej części źdźbła,
  • korzeniowe – zboże przewraca się wraz z korzeniem,
  • złamanie dokłosia – charakterystyczne dla roślin z długim i ciężkim kłosem.

W rezultacie wyleganie utrudnia fotosyntezę, a samo ziarno jest gorszej jakości. Wczesne wyleganie zbóż znacząco obniża jego wartość. Dlatego w takiej sytuacji warto postawić na antywylegacz, czyli regulator wzrostu.

Kiedy najlepiej zastosować antywylegacz?

Antywylegacz to skuteczny sposób na to, aby wzmocnić źdźbła zbóż i przeciwdziałać wyleganiu. Produkty do regulowania wzrostu upraw można znaleźć u producentów preparatów do ochrony roślin, np. na stronie internetowej Syngenta.pl. Dostępne na rynku regulatory wzrostu można stosować od wiosny do późnej jesieni. Antywylegacze działają w temperaturze od 5°C. Zalecane jest używanie środków do regulowania wzrostu już w fazie krzewienia, dzięki czemu można zminimalizować ryzyko wystąpienia wylegania zbóż.

Jakie są zalety używania antywylegaczy?

Nawożenie roślin powoduje szybki wzrost, jednak może skutkować wyleganiem łanów zbóż. Dlatego warto używać antywylegaczy podczas uprawy. Zastosowanie środków regulujących wzrost niesie za sobą następujące zalety:

  • skrócone źdźbła są sztywniejsze i mniej podatne na wyleganie,
  • wzmacnia zachodzenie procesu fotosyntezy,
  • wpływa pozytywnie na system korzeniowy,
  • usprawnia nawadnianie i nawożenie.

Zastosowanie w uprawie antywylegaczy wpływa pozytywnie na zboża. Rośliny są silniejsze, a ryzyko wylegania jest zminimalizowane. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie plonów dobrej jakości.

Artykuł sponsorowany