Kalendarz imprez regionalnych promujących naturalną i tradycyjną żywność
W tegorocznym kalendarzu imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego znalazło się 15 kulinarnych spotkań.
Zarząd województwa przyjął „Kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego na 2019 rok”.
Doroczny cykl kilkunastu kulinarnych wydarzeń, uzupełnionych kiermaszami żywności naturalnej, daje możliwość wypromowania walorów tradycyjnej i naturalnej żywności wysokiej jakości.
W tym roku zaplanowano 15 imprez. Wydarzenia odbędą się w wybranych miejscowościach województwa warmińsko-mazurskiego od końca czerwca do końca września. Większość imprez odbędzie się latem, tak aby mogła w nich uczestniczyć jak największa liczba odwiedzających region turystów. Organizacja wydarzeń przyczyni się do promocji żywności lokalnej, regionalnej wytwarzanej tradycyjnymi metodami.
Celem organizacji przedsięwzięć jest zwiększenie świadomości konsumentów poprzez zdobywanie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych i potrawach, przyrządzanych w gospodarstwach, przez lokalnych rzemieślników, kucharzy z gospodarstw agroturystycznych, restauracji. W celu zachowania niepowtarzalnych smaków i ochrony przed ich zapomnieniem, uczestnicy wydarzeń mogą zaprezentować regionalne produkty i potrawy, które tworzą kulinarne dziedzictwo regionu.
Przedsięwzięcia organizowane są przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego w partnerstwie z samorządami gminnymi, w których poszczególne wydarzenia mają miejsce, Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim, podmiotami zajmującymi się promocją żywności i Lokalnymi Grupami Działania oraz przy wsparciu stowarzyszeń czy fundacji.
Organizacja wpisuje się w realizację Strategii Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa Warmińsko-Mazurskiego do 2025 roku, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja, wyróżniająca nasz region spośród pozostałych oraz w realizację „Programu rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020”.
Kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego w 2019 r.
23 czerwca – Święto Indyka – Nowa Wieś pod Iławą
6 lipca – Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie” – Mikołajki
13 lipca – Święto Gęsi – Iława
21 lipca – Festiwal Kultury Myśliwskiej – Lidzbark Warmiński
3 sierpnia – Święto Mazurskiego Kartoflaka – Szczytno
4 sierpnia – Regionalny Festiwal Pogranicza „Kartaczewo” – Gołdap
15 sierpnia – Regionalne Święto Ziół – Olsztynek
25 sierpnia – Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu – Kąciki w gminie Kurzętnik
25 sierpnia – Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla – Olsztyn
31 sierpnia – 02 września – Elbląskie Święto Chleba – Elbląg
7 – 8 września – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Olsztyn
15 września – Regionalne Święto Miodu – Ełk
22 września – Festyn Dożynkowy w ramach Dożynek Wojewódzkich – Olsztynek
22 września – Regionalne Święto Jabłka – Lubawa
29 września – Święto Ziemniaka – Kraplewo