Polecane artykuły

Jakie wartości odżywcze ma mąka bezglutenowa?

Mąka bezglutenowa to świetna alternatywa dla powszechnie stosowanych artykułów mącznych. Różni się znacząco właściwościami, walorami smakowymi i konsystencją. Doskonale sprawdza się do wypieków, ciasteczek, naleśników, pieczenia chleba i zagęszczania sosów. Nie wiesz, jakie właściwości odżywcze ma mąka bezglutenowa? Czytaj dalej, a dowiesz się, jakie są rodzaje produktów bez glutenu.

Jakie są rodzaje mąk bezglutenowych?

Produkty bezglutenowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Wynika to z faktu rosnącej świadomości dotyczącej prawidłowego i racjonalnego żywienia. Mąki, które nie zawierają glutenu, charakteryzują się dużą różnorodnością smaków. W takich miejscach jak https://strefa-zdrowia.eu/pl/c/Maka-bezglutenowa/32 można spotkać między innymi następujące rodzaje artykułów mącznych:

– mąka ryżowa – powstaje na bazie nasion ryżu. Ma neutralny smak i zapach.

– mąka kokosowa – to zmielony miąższ kokosa. Charakteryzuje się wyraźnym zapachem i słodkim, delikatnym smakiem. Jest dość ciężka.

– mąka kukurydziana – wyróżnia się dość intensywnym smakiem i zapachem. Nadaje wypiekom kruchości i ziarnistej struktury.

– mąka jaglana – ma lekko żółte zabarwienie, Jest kleista i neutralna w smaku.

– mąka kasztanowa – powstaje poprzez zmielenie suszonych kasztanów jadalnych i nadaje potrawom wyjątkowy smak.

– mąka bananowa – ma lekko żółty, a nawet szarawy kolor. Konsystencją przypomina mąkę kokosową.

Jakie wartości odżywcze ma mąka bezglutenowa?

Mąki bezglutenowe to bogate źródło witamin, białka, błonnika i antyoksydantów. Mają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu takie produkty mączne obniżają poziom złego cholesterolu, utrzymują właściwy i stały poziom glukozy. Zapobiegają występowaniu cukrzycy, z kolei u chorych zmniejszają oporność na insulinę. Co więcej, mogą być stosowane przez osoby cierpiące na celiakię, czy borykające się z problemami układu pokarmowego. Wysoka zawartość elektrolitów sprawia, że mąka bezglutenowa usprawnia pracę całego organizmu, wspomaga pracę serca, redukuje zapalne i chroni przed infekcjami.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*