Ciekawostki

Cztery restauracje z regionu na liście 100. najlepszych restauracji w Polsce

Restauracja Pałacowa Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Restauracja Refektarz Hotelu Zamek Ryn, Gościniec Ryński Młyn w Rynie oraz Restauracja Romantyczna Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich znalazły się na liście 100. najlepszych restauracji w Polsce w VII edycji plebiscytu Poland 100 Best Restaurants 2017. Nagroda Poland 100 Best Restaurants to potwierdzenie jakości i podkreślenie znaczenia restauracji z regionu na arenie ogólnopolskiej.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce Poland 100 Best Restaurants to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów, dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelecBEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelceGRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

Najlepszą restauracją w Polsce została Restauracja N31 RESTAURANT & BAR z Warszawy. Najlepszą karczmą w Polsce została Karczma Litworowy Staw w Białce Tatrzańskiej.

GRAND AWARD 3 WIDELCE otrzymały:

RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn
RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE 2 WIDELCE otrzymał:

GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders, po Gali wręczenia nagród, powiedział: „Znalezienie się w czołówce polskich restauracji piąty rok z rzędu to potwierdzenie jakości, jaką oferujemy Gościom Hotelu Anders na co dzień, każdego dnia od ponad 20 lat funkcjonowania restauracji. Hotelu Anders w Starych Jabłonkach słynie z wybitnej kuchni polskiej. Szczególne miejsce w menu znajdują dania regionalne inspirowane bogactwem Warmii i Mazur, jak np. szare kluski z okrasą z gęsiny w sosie maślankowym. Kuchnia Hotelu Anders oparta jest o zdrowe, markowe i certyfikowane produkty dostarczane przez lokalnych dostawców, np. sery z Wójtowa,  jabłka z Głotowa, czy miody od „Bartnika Mazurskiego”. W Hotelu Anders wypiekamy własny chleb na żytnim zakwasie, wykorzystujemy sok z brzozy oraz konfitury z czarnego bzu i rokitnika. Wędzonki pochodzą z własnej wędzarni, dziczyzna z Lasów Taborskich, a ryby z okolicznych gospodarstw rybackich. Na zimę szczególnie polecam pastrami z kaczki podane z chutneyem jabłkowym z lekką nutą kawy oraz duszoną nogę z gęsi w kwasie chlebowym z pieczonymi warzywami i sosem z podpiwka. Zima to czas, kiedy powinniśmy pamiętać o ciepłych, aromatycznych, dymnych smakach i takie też znajdują się w zimowej odsłonie menu à la carte Restauracji Pałacowej Hotelu Anders.”

W plebiscycie przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2017 został Robert Sowa, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2017 został Robert Skubisz. NAJLEPSZYM TELEWIZYJNYM PROGRAMEM KULINARNYM 2017 został Polski Grill – TVP S.A. KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2017 została „Z miłości do lokalności” Tomasza Jakubiaka a NAJLEPSZĄ IMPREZĄ ROKU 2017 „GOTUJ Z SERCEM” – zorganizowana przez KLUB SZEFÓW KUCHNI podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Źródlo: mat. prasowe/hotelanders.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*