Bigos – zdrowe i sycące danie idealne dla sportowców
Bigos to tradycyjne polskie danie, które kochają także obcokrajowcy. Choć na pozór połączenie dużej ilości kapusty z mięsem i wędzonką może wydawać się nieco niezrozumiałe, to jednak wystarczy tylko skosztować tej potrawy, by ją pokochać. Dlaczego po to danie powinni sięgnąć również sportowcy?
Jak przygotować bigos?
Można powiedzieć, że ile polskich domów, tyle przepisów na bigos. Rzeczywiście jest to danie, które smakuje obłędnie i wbrew pozorom można stosunkowo łatwo je przygotować. Na początek należy w garnku umieścić kilogram poszatkowanej białej kapusty. Można ewentualnie połączyć pół kilograma białej kapusty i pół kilograma kiszonej. Następnie należy na patelni podsmażyć pół kilograma dobrej jakości kiełbasy pokrojonej w plastry. Można to zrobić na smalcu bądź na oleju. W kolejnym etapie dodajemy pół kilograma boczku oraz wędzonki i także całość przesmażamy. Zwróćcie uwagę, że bigos możecie gotować np. na wędzonych żeberkach. W takim przypadku po godzinie należy obrać mięso i umieścić w zupie. Zatem do gotującej się kapusty dorzucamy kiełbasę i boczek z wędzonką, dodajemy sól, odrobinę ziela angielskiego, kilka liści laurowych i łyżeczkę pieprzu. Po 30 minutach gotowania dorzucamy 5 dkg suszonych borowików. Całość gotujemy 4 godziny pierwszego dnia i kolejnego również 4 godziny. Godzinę przed wyłączeniem palnika dodajemy mały słoik koncentratu pomidorowego.
Dlaczego po bigos powinni sięgnąć sportowcy?
Bigos to danie idealne dla sportowców. Zawiera duże ilości witamin takich jak A, B, D, E, a także białka. Jest też pełen magnezu oraz żelaza. Za sprawą kiszonej kapusty ma też sporą dawkę antyoksydantów, a więc pozytywnie wpływa na odporność. Niewątpliwie powinno się tę potrawę spożywać po treningu, by uzupełnić wszelkiego rodzaju niedobory, ale też wzmocnić organizm. Allard Gooshouwer z Train and Gain także poleca bigos. Jego wiadomość stała się swoistym viralem. Rzeczywiście sporo osób spróbowało tego dania i je pokochało. Musimy też wspomnieć, że bigos polecany jest dla osób ćwiczących sporty siłowe czy kulturystów, gdyż zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, a dzięki temu pozwala rozbudować masę mięśniową, ale też przyspiesza spalanie tłuszczu, a więc po to danie mogą sięgnąć także osoby na diecie redukcyjnej. Warto spożywać bigos przynajmniej raz w tygodniu, by zauważyć różnicę.