Zdrowie i Styl życia
Lody z automatów na Warmii i Mazurach pod lupą Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Pracownicy sanepidu kontrolują w regionie miejsca, w których są sprzedawane. Sprawdzają takie lody pod kątem bezpieczeństwa żywności, oceniają także warunki sanitarno-higieniczne ich produkcji.
W pierwszym półroczu 2025 roku w województwie warmińsko-mazurskim zostało pobranych 165 próbek lodów z automatów do kontroli pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Państwowa Inspekcja Sanitarna zakwestionowała tylko 15 próbek lodów, co stanowi 9% wszystkich pobranych.
Powodem kwestionowania było przekroczenie parametrów higieny procesu. Dlatego pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zalecili sprzedawcom lodów z automatów działania naprawcze:
- kontrolę wewnętrzną w zakładzie m.in. w zakresie realizacji zadań dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej,
- szczegółową analizę wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji lodów, która ma wyeliminować lub zminimalizować zagrożenia mikrobiologiczne,
- przeprowadzenie mycia i dezynfekcji urządzenia produkcyjnego,
- szkolenie pracowników w zakresie mycia i dezynfekcji maszyny do lodów,
- wykonanie ponownych badań lodów w kierunku zakwestionowanego parametru mikrobiologicznego po przeprowadzonym procesie dezynfekcji.