Jak pięknie serwować dania w swojej restauracji? Praktyczne porady
Każdy właściciel restauracji chciałby, aby stworzony przez niego lokal tętnił życiem. Aby tak się stało – trzeba zadbać o szereg elementów. Oczywiście najważniejsza kwestia to dobre jedzenie. Dania powinny być świeże i przygotowywane ze składników najwyższej jakości. Nie od dziś wiadomo jednak, że jemy także oczami. Ładnie przygotowane danie świadczy o profesjonalizmie restauracji i wpływa na doświadczenia klientów. Podpowiadamy zatem, jak serwować dania, by podbić serca gości.
Wykorzystaj podgrzewacze do czekolady
Czekolada to królowa deserów. Z pewnością w twojej karcie dań nie brakuje deserów z czekoladą. Koniecznie wykorzystaj zatem podgrzewacze do czekolady. Takie urządzenie zapobiega przypaleniu czekolady; twoi goście otrzymają zatem pyszną i ciepłą czekoladę. Można ją jeść jako polewę na gofrach i owocach czy używać do polewania lodów i ciast.
Na przyjęcia koniecznie wykorzystaj natomiast efektowną fontannę czekoladową. Tego typu podgrzewacz do czekolady to sprzęt, który zapewni niezwykłe wrażenia wizualne, a spływająca czekolada wprost zachęca do skosztowania.
Urządzenia mają różne pojemności i liczbę poziomów, a więc z powodzeniem wybierzesz coś dla siebie. Obudowę oraz pojemniki wykonano ze stali nierdzewnej, a zatem urządzenie przystosowane jest do kontaktu z żywnością, posiada wszelkie atesty i jest niezwykle trwałe.
Zadbaj o precyzyjne krojenie mięsa i warzyw – postaw na noże elektryczne ze stali nierdzewnej
Kompozycja na talerzu musi zachwycać idealnym ułożeniem. Warzywa i kawałki mięsa powinny być precyzyjnie pokrojone, nie ma mowy o przypadkowym położeniu ich na talerzu. Dobry szef kuchni zadba o kompozycję. Musisz jednak dostarczyć mu narzędzia. Noże do kebabu doskonale sprawdzą się w tej roli.
Dzięki nim precyzyjnie pokroisz mięso na kawałki o wybranej grubości. Taki nóż elektryczny zapewnia bowiem możliwość regulacji grubości krojenia. Ponadto szybkie krojenie mięsa na równe kawałki zapobiega utracie naturalnego aromatu i głębi smaku; mięso jest kruche i wilgotne. Smakuje i wygląda wówczas lepiej.
Czy wiesz, że na efekt wizualny mają wpływ… garnki?
Garnki gastronomiczne to wyroby najwyższej jakości, wykonane z kwasoodpornej stali nierdzewnej. Umożliwiają efektywne, szybkie i precyzyjne przygotowanie dań. Elementy dania są ugotowane dokładnie tak, jak powinny być (nie rozpadają się, nie są przypalone czy niedogotowane). Wpływa to na unikalny smak, ale rzecz jasna także na wygląd podawanych dań.
Potrawy gotowane w takich garnkach zachowują swoją jakość, smak i znacznie lepiej prezentują się na talerzu. Równomierne nagrzewanie sprawia, że kucharz jest w stanie osiągnąć idealną konsystencję – nawet w przypadku najbardziej wymagających precyzji potraw.
Jak zatem widać – kluczem do uzyskania najlepszej estetyki dań jest używanie najlepszej jakości akcesoriów i wyposażenia gastronomicznego.