Wiadomości

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla ma nowych członków

Jedenastu nowych członków przystąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, z kolei trzydziestu dwóch odnowiło swoje członkostwo. Takie decyzje na ostatnim posiedzeniu podjął zarząd województwa warmińsko-mazurskiego.

Do grona członków  sieci przystąpiły: Hotelik „Atelier” w Biskupcu, Restauracja Olsztyńska, Hotel Dyplomat w Olsztynie, Polska Akademia Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie, Restauracja „Cudne Manowce” w Olsztynie, Pensjonat Pod Dobrym Aniołem w Krzywonodze k. Pasymia, Ośrodek Wypoczynkowy „Copernicus” w Sile k. Sząbruka, Młyn Gospodarczy Adam Tubis w Bażynach k. Ornety, Grupa Producentów Rolnych Marpol sp. z o.o., Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Pabich” w Lubajnie k. Ostródy, Pałac Pacółtowo w Pacółtowie k. Gierzwałdu, Gospodarstwo Pasieczne Andrzej Wowk w Miłakowie.

Do sieci należą producenci, przetwórcy i restauratorzy, którzy wytwarzają i sprzedają lokalne produkty spożywcze, będące dziedzictwem kulinarnym regionu. Członkowie zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów. Mogą także bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych i uczestniczyć w organizowanych przez samorząd imprezach promocyjnych. Regionalna sieć liczy obecnie 166 członków i jest największym takim zrzeszeniem w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*