Chleb Zwycięstwa w Olsztynie
Już jutro, 8 maja będzie można spróbować Chleba Zwycięstwa, wypieczonego zgodnie z recepturą z maja 1945 roku.
8 maja to Narodowy Dzień Zwycięstwa, organizowany na cześć zakończenia II wojny światowej. Dla uczczenia 70-tej rocznicy Piekarnia Tyrolska przy współpracy z Związkiem Piłsudczyków RP przygotowała wyjątkową niespodziankę.
Tego dnia w sieci sklepów Piekarni Tyrolska pojawi się „Chleb Zwycięstwa” wyprodukowany zgodnie z recepturą z maja 1945 roku.
– Chleb Zwycięstwa. Jak wspomina prof. dr hab. Stanisław Achremczyk – w maju 1945 roku w Olsztynie niewiele było tradycyjnych piekarń a dostawy mąki pochodziły w większości z UNRRY(organizacji międzynarodowej utworzonej w 1943, w Waszyngtonie z inicjatywy USA, Wielkiej Brytanii, ZSRR i Chin w celu udzielenia pomocy obszarom wyzwolonym w Europie.).
Chleb był ciemny a zakwas tworzony był z mąki żytnio-pytlowej. Skóra chleba była chropowata z widocznymi ziarnami żyta. Kształt był prostokątny. Jedna z pierwszych czynnych piekarni ulokowana była przy ul. Rataja. Chleb kosztował 31 złoty.
70 bochenków Chleba Zwycięstwa zostanie rozdanych podczas uroczystości rocznicowych ( godz. 13-14) na placu przy pomniku Armii Krajowej w Olsztynie (skrzyżowanie Dąbrowszczaków i al. Piłsudskiego).