Olsztyńska „kranówka” z certyfikatem jakości
Woda płynąca z olsztyńskich kranów została uznana za „Produkt z Warmii i Mazur” i otrzymała od Samorządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego promocyjny certyfikat jakości.
Woda z olsztyńskich wodociągów jest dostarczana mieszkańcom od 1897 r. – I przez cały ten czas utrzymywana jest jej wysoka jakość – podkreśla Wiesław Pancer, prezes Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Olsztynie.
– Co w tej wodzie może być szczególnego? To, że jest ciągle dostępna, kiedy tylko odkręcamy kran. Ponadto pochodzi z głębokich źródeł, może mieć powyżej 20 tys. lat, więc jest to woda naprawdę czysta.
Olsztyńską wodę ze względu na zawartość sodu i potasu można zaliczyć do wód średniomineralizowanych. W stacjach uzdatniania usuwana jest z niej tylko ponadnormatywna część związków żelaza i manganu.
Olsztyńska woda z kranu nie wymaga chlorowania i nadaje się do picia bez przegotowania. Gotowanie powoduje wytrącenie części minerałów, zwłaszcza związków wapnia i magnezu w postaci tzw. kamienia.
Celem projektu „Produkt Warmii i Mazur” jest poprawienie rozpoznawalności i atrakcyjności gospodarczej naszego regionu. Marka przyznawana jest w trzech kategoriach: produkt, usługa, wydarzenie. Ubiegać się o nią mogą osoby prywatne, firmy, placówki publiczne prowadzące działalność gospodarczą lub zawodową na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.