Osiem medali dla olsztyńskiego browaru
8 października 2014 r. podczas uroczystej Gali IV Forum Technologii Browarniczych w Warszawie zostały ogłoszone wyniki konkursu Golden Beer Poland 2014. Olsztyński browar Kormoran zdobył aż 8 medali!
Golden Beer Poland jest konkursem zadedykowanym polskim wytwórcom piwa, którzy komercyjnie oferują piwo na naszym rynku. Mogą w nim startować wszystkie browary niezależnie i nie ma w nim przegranych, ponieważ upubliczniane są jedynie pierwsze trzy miejsca, a pozostałe pozycje pozostają tajemnicą organizatorów i browarów, które na życzenie mogą się dowiedzieć, którą lokatę zajęło ich piwo.
Sędziowie oceniają główne parametry piwa: wygląd, aromat, smak, goryczkę oraz wrażenia ogólne. Korzystając ze specjalnego arkusza wpisują odpowiednią wartość w skali od 1 do 6, jednak każdy z ww. walorów ma odpowiednią wagę, czyli indeks, przez który mnoży się ocenę jurora. Suma takich poszczególnych iloczynów daje pojedynczą ocenę sędziego, a średnia uwzględniająca wszystkich jurorów daje ocenę końcową piwa.
Medale zdobyte przez olsztyński browar Kormoran:
- I miejsce Warmińskie Rewolucje kat. Jasny Lager Pełny
- I miejsce Podróże Kormorana American IPA kat. Jasne Ale
- II miejsce Porter Warmiński kat. Porter Bałtycki
- II miejsce Kormoran Jasny kat. Jasny Lager Pełny
- III miejsce Marcowe kat. Jasny Lager Mocny
- III miejsce Podróże Kormorana Coffee Stout kat. Ciemne Ale Mocne
- III miejsce Kormoran Ciemny kat. Ciemny Lager Pełny
- III miejsce Irish Beer kat. Ciemny Lager Mocny
„GBP miał być z gruntu rzeczy innym konkursem. Odmiennym również ze względu na sposób organizacji, brak politycznych „układów” i wątpliwych parytetów przy wyborze sędziów. Gdyby chcieć określić GBP jednym słowem to zdecydowałbym się na użycie przymiotnika NIEZALEŻNY, ale zaraz potem musiałbym dodać EKSPERCKI. W moim wyobrażeniu konkurs od początku jawił się jako powszechnie dostępny dla polskich wytwórców, prestiżowy i profesjonalny. (…) …do oceny 80 piw stanęło 12 sędziów, z których połowa profesjonalnie zajmuje się oceną piwa w panelach sensorycznych w dużych browarach, a druga połowa to eksperci i degustatorzy z mniejszych, regionalnych i rzemieślniczych browarów oraz sędziowie niezależni, certyfikowani przez PSPD. Zasadą nadrzędną w konkursie był zakaz oceniania piw ze „swojego” browaru przez zgłoszonych jurorów.” – Rafał Kowalczyk, szef jury konkursu.