Gimnazjaliści z warmińsko-mazurskiego po raz piąty będą „żyć smacznie i zdrowo”!
15 września ruszyła V edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych. Jest ona odpowiedzią na coraz większe zainteresowanie młodzieży zdrowym odżywianiem, ekologią oraz niemarnowaniem żywności. Poprzednia edycja odniosła wielki sukces wśród gimnazjalistów województwa warmińsko-mazurskiego. Wzięło w niej udział prawie 140 nauczycieli z prawie 100 szkół, którzy wyedukowali ponad 3 300 uczniów!
Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie młodzieży wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych, samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności.
Na czym polega program i jak wziąć w nim udział? Na początku jeden nauczyciel musi zgłosić szkołę, wypełniając formularz na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl. Organizatorzy wysyłają bezpłatny zestaw materiałów dydaktycznych, potrzebny do przeprowadzenia lekcji w klasach.
Kolejnym krokiem jest przeprowadzenie zajęć dydaktycznych w oparciu o jeden z przesłanych scenariuszy lekcji. Później wystarczy już tylko zrealizować wraz z uczniami Wydarzenie Społeczne,
a następnie wypełnić zgłoszenie do konkursu na stronie internetowej.
Spośród prac konkursowych wyłaniane są najlepsze. W V edycji programu szkoły mogą wygrać klasę multimedialną (tablica multimedialna, rzutnik, komputer, 30 tabletów) i dodatkowo wycieczkę do Warszawy połączoną z warsztatami kulinarnymi, 29 tablic multimedialnych wraz z rzutnikami oraz 30 laptopów.
Trzydzieści zwycięskich szkół odwiedzą organizatorzy programu. Dietetyk przeprowadzi lekcję,
a tancerze, znani z You Can Dance, zrealizują zajęcia taneczne. Uczniowie otrzymają też różne gadżety związane z gotowaniem i zdrowym odżywianiem.
W IV edycji programu została nagrodzona 1 szkoła z województwa warmińsko-mazurskiego. Nagroda Główna – tablica multimedialna wraz z rzutnikiem o wartości około 7 tysięcy złotych, trafiła do uczniów z Gimnazjum Katolickiego nr 22 im. Świętej Rodziny w Olsztynie.
Organizatorzy dbają, aby wiedza przekazywana była w sposób interesujący i przystępny również poza szkołą. Na stronie internetowej www.zyjsmacznieizdrowo.pl można znaleźć szereg żywieniowych porad i wskazówek, wziąć udział w interesujących konkursach oraz zadać pytanie dietetyczce
i kucharzowi.
Ponadto, na profilu www.facebook/zyjsmacznieizdrowo i kanale YouTube każdego dnia można znaleźć smaczne i zdrowe przepisy, ciekawostki żywieniowe, zagrać o atrakcyjne nagrody oraz obejrzeć filmy edukacyjne i kulinarne.
V edycja programu „Żyj smacznie i zdrowo” została objęta patronatem honorowym Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwa Sportu i Turystyki, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
[divider]
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w czterech edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział prawie 57% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo” prowadzonej od pięciu lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie oraz zapewniając dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Rzecznik Praw Dziecka
- Ministerstwo Sportu i Turystyki
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
- Ośrodek Rozwoju Edukacji
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Partner społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności