![](https://wiadomosci.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2013/09/festiwal-sera.jpg)
Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa
W dniach 13-14 września w Hotelu Omega w Olsztynie odbędzie się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Celem festiwalu jest zapoznanie się z ofertą oraz degustacja serów i twarogów najwyższej jakości wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski.
13 września – sobota
11:00
Oficjalne otwarcie Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa
10:00-18:00
– Degustacje serów oraz twarogów na stoiskach producentów
– Serowy i twarogowy król – dwudniowy konkurs konsumentów na najlepszy ser i twaróg
– Czy wiesz że… – stoisko eksperta, gdzie w bezpośrednim kontakcie z autorytetami z zakresu serowarstwa i żywienia człowieka z Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, uzyskasz odpowiedź na nurtujące Cię pytania i zagadnienia dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, doboru wina do sera itd.
– Laboratorium sera i twarogu , czyli wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.
– Ser w kuchni i gastronomii – pokaz i degustacja różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przygotowanych przez kucharzy, m.in. Restauracji Lazur, Spółdzielni Mleczarskiej Lazur oraz innych wystawców festiwalu.
– Ser na okrągło – pokaz wspólnego gotowania z szefem kuchni Hotelu Omega.
– Architekci serowarstwa – aktywny udział dzieci w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym będą badać mleko, produkować ser i masło, poznają sprzęt i stosowane dodatki technologiczne.
– Boso przez…mleczną krainę – wtajemniczać najmłodszych w arkana mleczarstwa będą studenci – pogadanka z prezentacją multimedialną.
– Uliczka młodych seromaniaków – animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
14 września – niedziela
10:00-17:00
– Degustacje serów oraz twarogów na stoiskach producentów.
– Serowy i twarogowy król – dwudniowy konkurs konsumentów na najlepszy ser i twaróg.
– Czy wiesz że… – stoisko eksperta, gdzie w bezpośrednim kontakcie z autorytetami z zakresu serowarstwa i żywienia człowieka z Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, uzyskasz odpowiedź na nurtujące Cię pytania i zagadnienia dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, doboru wina do sera itd.
– Serowe impresje śniadaniowe – degustacja zorganizowana przez studentów – członków Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ UWM w Olsztynie, przy współudziale Piekarni Z. Dąbkowskiego
– Ser w kuchni i gastronomii – pokaz i degustacja różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przygotowanych przez kucharzy, m.in. Restauracji Lazur, Spółdzielni Mleczarskiej Lazur oraz innych wystawców festiwalu.
– Architekci serowarstwa – aktywny udział dzieci w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym będą badać mleko, produkować ser i masło, poznają sprzęt i stosowane dodatki technologiczne.
– Boso przez…mleczną krainę – wtajemniczać najmłodszych w arkana mleczarstwa będą studenci – pogadanka z prezentacją multimedialną.
– Uliczka młodych seromaniaków – animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.