Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla”
30 i 31 sierpnia w Olsztynie odbędzie się Festiwal „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla”. Impreza ta jest jednym z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Region warmińsko-mazurski posiada bowiem w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów żywności tradycyjnej i lokalnej, co podnosi naszą konkurencyjność i atrakcyjność turystyczną.
Festiwal, który odbędzie się w ostatni wakacyjny weekend w Olsztynie ma za zadanie promować tę ideę wśród mieszkańców regionu oraz odwiedzających nasz region turystów. Celem festiwalu jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców, którzy wachlarz swoich produktów zaprezentują w sobotę i niedzielę na terenie przedzamcza w Olsztynie, a lokalną gastronomią.
Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. Warmia, Mazury i Powiśle zachwycają nie tylko swoją przyrodą i krajobrazem, ale także smakami. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. W tej dziedzinie warto wrócić do korzeni i rozwijać przetwórstwo żywności na małą, lokalną skalę w oparciu o świeże surowce, które na nasz stół trafią bezpośrednio z przysłowiowego „pola”.
Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane będą szerokiej publiczności. Wszyscy miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni będą mogli uczestniczyć w degustacji potraw, które zostaną przygotowane i wydawane w godzinach 12-18 w sobotę oraz 12-16 w niedzielę. Organizatorzy przygotowali w sumie ponad 5 tys. porcji. Na stoiskach ustawionych wokół zamku producenci zaprezentują tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego i krowiego, pieczywo, ryby wędzone, ciasta, lody, czekoladę oraz regionalne piwo i miody pitne.
Dodatkowo będzie można skonfrontować swoją wiedzę o tradycyjnej polskiej kuchni podczas spotkań z dr Grzegorzem Russakiem, miłośnikiem i znawcą kulinarnym, który odpowie na wszystkie pytania oraz zaprezentuje swoją najnowszą książkę. Wszystkich chętnych zapraszamy na godz. 13, 15 i 17 do Sal Kopernikowskich olsztyńskiego zamku.
W dzień poprzedzający Festiwal, 29 sierpnia do regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego włączeni zostaną kolejni członkowie. Po raz pierwszy certyfikaty wręczy im osobiście Europejski Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, pan Niclas Fjellström. Będzie to również okazja do podsumowania tegorocznego kalendarza kulinarnych imprez regionalnych.
Bezpośrednią relację z przebiegu festiwalu będzie można śledzić na telebimie ustawionym w samym centrum Starego Miasta oraz na stronie internetowej: www.warmia.mazury.pl.
Źródło: warmia.mazury.pl