Wiadomości

Paleta regionalnych smaków coraz bogatsza

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle poszerzyła się o kolejne przedsiębiorstwo i liczy już 155 członków. Zarząd województwa zatwierdził kandydaturę firmy Fitness Natura Polska SPD „Adrób” z Międzylesia koło Ostródy, producenta oleju rzepakowego i lnianego.

Lokalnie i zdrowo

Jednym z podstawowych kryteriów, które trzeba spełnić, ubiegając się o certyfikat producenta tradycyjnej żywności, jest pozyskanie lokalnych surowców i nawiązywanie do lokalnych tradycji. Fitness Natura Polska sprowadza rzepak uprawiany w odległości nie większej niż 10 km od zakładu, a len z okolic Mrągowa. Olej z Międzylesia jest nierafinowany i tłoczony na zimno – podobnie produkowano ten specyfik 50 lat temu w Ostródzie. Gotowe wyroby można znaleźć w wybranych sklepach w Olsztynie, Ostródzie i Iławie oraz w sklepie z produktami regionalnymi w Gościńcu „Ryński Młyn”.

Warmia i Mazury – tu znajdziesz wszystko

To właśnie Warmia i Mazury w 2005 roku jako pierwszy polski region przystąpiły do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Od tego czasu certyfikat producenta dobrej jakości tradycyjnej żywności otrzymało już 155 przedsiębiorstw, punktów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych. Powiedzieć o naszym województwie, że to kraina mlekiem i miodem płynąca, to za mało. Choć rzeczywiście na liście znajduje się wiele pasiek i producentów nabiału. Tutaj znaleźć można najróżniejsze specjały, od mąki mielonej w lokalnych młynach, poprzez wyroby piekarnicze i cukienicze, dżemy i marmolady, świeże i wędzone ryby, wędliny, makarony, po musztardę, ocet, a także trunki m.in. miody pitne.

Jarmarki i festiwale

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle to nie tylko certyfikat. Członkowie biorą udział w konkursach na regionalne dania, włączają się w wydarzenia organizowane w miastach dobrego życia Cittaslow oraz zamieszczają przepisy na stronie http://www.culinary-heritage.com/. Samorząd województwa również włącza się w promocję dziedzictwa kulinarnego, organizując całoroczny cykl imprez kulinarnych – festiwali i jarmarków. Najbliższe spotkania z pysznymi tradycyjnymi wyrobami odbędą się 12 i 13 lipca, pierwsze z nich w Mrągowie, gdzie będziemy mogli skosztować dań z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego i koziego, drugie – Regionalne Świeto Ryby – w Iławie.

Pełen kalendarz dostępny jest na stronie: http://portal.warmia.mazury.pl/pl/turystyka/1986-kalendarz-imprez-kulinarnych-na-2014-rok.