Polecane artykuły

5 odmian kawy, które warto znać!

Prawdziwi kawosze cenią sobie wysoką jakość i smak najlepszych kaw ziarnistych. Liczba ich odmian jest jednak ogromna! Najpopularniejsze z nich podchodzą najczęściej z kawowych plantacji zlokalizowanych w Brazylii, Kolumbii, Gwatemali, Etiopii i na Kostaryce. Są jednak regiony, w których dojrzewają najlepsze i najbardziej wyjątkowe ziarna kawowca. Jeśli chcesz oszczędzić sobie długiego researchu w poszukiwaniu najciekawszych i najznakomitszych odmian, sprawdź nasze zestawienie kaw, które warto znać!

Jamaica Blue Mountain

Zaczniemy od odmiany z regionu mniej znanego z uprawy ziaren kawowca. Jest to Jamaica Blue Mountain, która, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Jamajki. Kawa ta ceniona jest na całym świecie między innymi za niezwykle wyrafinowany oraz gładki i czysty smak. Wszystko za sprawą uprawy w jamajskich górach Blue Mountain i mokrej obróbce jej ziaren. Wielu kawoszy mogą zaskoczyć kwiatowo-cytrynowe nuty smakowe. Zasmakuje ona także tym, którzy cenią sobie słodycz kawy – jest ona wysoka, natomiast kwasowość niska.

Kopi Luwak

Kolejna z odmian znana jest głównie ze swojej ceny. Kawa Kopi Luwak jest najdroższa na świecie – wszystko za sprawą jedynej w swoim rodzaju obróbki i bardzo limitowanych zbiorach. Ma niezwykły i niepowtarzalny smak oraz aromat, który doceni każdy prawdziwy kawosz. Wśród niektórych opory może budzić to, w jaki sposób pozyskiwane są jej ziarna. Kopi Luwak to inaczej po prostu kawa z odchodów zwierząt – cywet. Żywią się one owocami kawowców, które w procesie trawienia zmieniają się w ziarna. Te zaś służą do produkcji tej niezwykle drogiej i wyjątkowej odmiany.

Panama Geisha

Odmiana ta zaliczana jest do wyjątkowego grona kaw Speciality. Nie ma się co dziwić! Ma wyjątkowy smak, w którym wyczuć można nuty kwiatowe, owocowe, jak i cytrusowe. Dodatkowo charakteryzuje się także dużą zawartością kofeiny – będzie idealna, jeśli od napojów kawowych oczekujesz zastrzyku energii. Jej walory smakowe najlepiej odczujesz, pijąc przygotowane z niej espresso. Dodatkowo kawę z jej ziaren najlepiej przyrządzać przy pomocy alternatywnych metod jak przelew czy french press.

Hawaii Kona Extra Fancy

Hawaje także mogą pochwalić się swoją znakomitą odmianą kawy. Kona Extra Fancy jest najwyższej jakości Arabicą, uprawianą w zachodniej części Wielkiej Wyspy Hawajów. Wyróżniają ją wyjątkowe walory smakowe: nuty delikatnej czekolady z odrobiną pikantności. Jej ziarna są zbierane ręcznie przez plantatorów w okresie ich szczytowej dojrzałości. To kawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie słodycz nad kwasowością swojego ulubionego napoju.

Kenia Arabica AA

Zdecydowanie najtańsza z całego zestawienia, jednak nie oznacza to, że gorsza! Kenia Arabica AA uprawiana jest ona na dużych wysokościach – jej plantacje znajdują się ponad 1700 metrów nad poziomem morza! Dzięki temu ziarna tej kawy mają więcej składników odżywczych. Warto wspomnieć także o wyjątkowych nutach smakowych, mianowicie czerwonej porzeczki, cytryn i czarnej herbaty. Doskonały wybór dla każdego, kto delektować się wyśmienitymi napojami kawowymi na co dzień.

Artykuł zewnętrzny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*