Wiadomości

Z kulinarną mapą po Warmii, Mazurach i Powiślu

Mapa przedstawia rozmieszczenie na terenie województwa warmińsko-mazurskiego wszystkich członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” w 2020 roku.

Każdy z podmiotów należących do sieci został jednocześnie krótko opisany i podano do niego dane kontaktowe.

– Zapraszam do przyjazdu na Warmię, Mazury i Powiśle, do krainy tysiąca jezior, ale i tysiąca tradycji, smaków, zapachów – zaznacza Gustaw Marek Brzezin, marszałek województwa. – Kiedy mówimy o naszej kulinarnej tradycji, mówimy jednocześnie o kuchniach i tradycjach wszystkich kultur, które tworzą dzisiejszy obraz naszego niepowtarzalnego i unikatowego regionu. Samorząd województwa wspiera producentów lokalnej, naturalnej żywności poprzez m.in. przyznawanie znaku „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Jako pierwsi z polskich regionów przystąpiliśmy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Naszym zamiarem jest przede wszystkim wskazanie alternatywy wobec żywności wysokoprzetworzonej, na tę bardziej oczekiwaną i docenianą.

Publikacja została wydana w czterech wersjach, które traktować można jako osobne całości.

Część główna to mapa całego województwa. Zaznaczono na niej 133 podmioty, członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” w roku 2020.

Kolejne trzy mapy są podzielone powiatami. Pierwsza dotyczy zachodniej części województwa i obejmuje powiaty: braniewski, działdowski, elbląski, iławski, nowomiejski, ostródzki oraz miasto Elbląg. Druga z nich obejmuje powiaty w części środkowej województwa: bartoszycki, kętrzyński, lidzbarski, nidzicki, olsztyński, szczycieński i miasto Olsztyn. Z kolei na trzeciej umieszczono wschodnią część województwa i przedstawia następujące powiaty: węgorzewski, gołdapski, olecki, giżycki, ełcki, piski, mrągowski i miasto Ełk.

Myślą przewodnią planu było połączenie szlaku kulinarnego z atrakcjami turystycznymi województwa. Podczas pobytu na Warmii i Mazurach przebywający turyści mogą zatem odkrywać region zarówno kulinarnie, jak i krajoznawczo.

Punkty Dziedzictwa Kulinarnego oraz atrakcje turystyczne przedstawione zostały za pomocą estetycznych grafik. Obwódkę każdej mapy zdobią grafiki nawiązujące do folkloru Warmii, Mazur i Powiśla.

Publikacja została wydana przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

 

DO POBRANIA:

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – CAŁE WOJEWÓDZTWO AWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/a170bc

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – CAŁE WOJEWÓDZTWO REWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/a3d1fa

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – ELBLĄG AWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/092ec4

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – ELBLĄG REWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/349032

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – OLSZTYN  AWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/7ce3d1

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – OLSZTYN REWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/02ae01

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – EŁK AWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/5fd253

PUBLIKACJA W PDF DO POBRANIA – EŁK REWERS
https://repozytorium.warmia.mazury.pl/public/c4c442

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*