Wiadomości

Ptasia grypa w woj. warmińsko-mazurskim

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Iławie poinformował o wystąpieniu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8. Wyniki badań potwierdziły wystąpienia wirusa ptasiej grypy na fermie drobiu w powiecie iławskim.

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Iławie otrzymał potwierdzenie wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI, podtypu H5N8 u drobiu. Ognisko ptasiej grypy wykryto w gospodarstwie położonym w Rąbitach, w którym hodowanych jest ponad 20 tys. indyków. Jest to pierwsze w tym roku ognisko grypy ptaków u drobiu w województwie warmińsko-mazurskim.

Drób ma zostać uśpiony i zutylizowany, a gospodarstwo zdezynfekowane i objęte kwarantanną. Inspekcja weterynaryjna obecnie wyznacza zagrożone obszary, których zasięg ma objąć również sąsiednie powiaty.

Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Mieście Lubawskim przypomina o obowiązku stosowania zabezpieczenia przeciwepizootycznego (bioasekuracji) w gospodarstwach utrzymujących drób oraz o bezwzględnym przestrzeganiu zapisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. z 2017 r., poz. 722)

Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8 – nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo szkodliwy dla gospodarki i niebezpieczny dla gospodarstw. Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa grypy ptaków H5N8 są zarażone dzikie ptaki. Niestety przyczyną bywa też człowiek i dlatego Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Lekarz Weterynarii przypomina o podstawowych zasadach postępowania.
Należy bezwzględnie przestrzegać zasady bioasekuracji:
– zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
– nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
– nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych prze z człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
– stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami – umyć ręce wodą z mydłem;
– stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób;
– przetrzymywać drób w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach bez możliwości swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*