Wiadomości

Odnotowano pierwszy przypadek ptasiej grypy w woj. warmińsko-mazurskim

Główny Lekarz Weterynarii poinformował w niedzielę (29.01) o wystąpieniu trzydziestego piątego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 u drobiu w Polsce. Wyniki badań potwierdziły wystąpienia wirusa ptasiej grypy na fermie indyków pod Gietrzwałdem. Jest to pierwsze ognisko choroby w województwie warmińsko-mazurskim.

Z komunikatu opublikowanego na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii wynika, że 35 ognisko ptasiej grypy wykryto w gospodarstwie położonym w gminie Gietrzwałd, w którym hodowanych było 2471 sztuk brojlerów indyczych. Wirus potwierdzony został na podstawie wyników badań, otrzymanych w dniu 28 stycznia 2017 r. z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Jest to pierwsze ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu w województwie warmińsko-mazurskim.

W związku z odkrytym ogniskiem ptasiej grypy w regionie w niedzielę (29.01) w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie zebrał się zespół zarządzania kryzysowego, który podjął decyzję o wyznaczeniu wokół ogniska wirusa 3-kilometrowej strefy zapowietrzenia i 10-kilometrowej strefy zagrożenia. Strefa ta ma zostać zniesiona po miesiącu. Drób ma zostać uśpiony i zutylizowany, a gospodarstwo zdezynfekowane i objęte kwarantanną.

Ponadto służby weterynaryjne przypominają hodowcom o stosowaniu w gospodarstwie wszystkich procedur zawartych w obowiązującym od dnia 28 grudnia 2016 r. rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z występowaniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U. 2016, poz. 2091).

Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8 – nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo szkodliwy dla gospodarki i niebezpieczny dla gospodarstw. Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa grypy ptaków H5N8 są zarażone dzikie ptaki. Niestety przyczyną bywa też człowiek i dlatego Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Lekarz Weterynarii przypomina o podstawowych zasadach postępowania.
Należy bezwzględne przestrzegać zasady bioasekuracji:
– zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
– nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
– nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych prze z człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
– stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami – umyć ręce wodą z mydłem;
– stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób;
– przetrzymywać drób w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach bez możliwości swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu.
zasady-ptasia-grypaŹródło:WIW w Olsztynie/GIW/własne