
Odnotowano pierwszy przypadek ptasiej grypy w woj. warmińsko-mazurskim
Główny Lekarz Weterynarii poinformował w niedzielę (29.01) o wystąpieniu trzydziestego piątego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 u drobiu w Polsce. Wyniki badań potwierdziły wystąpienia wirusa ptasiej grypy na fermie indyków pod Gietrzwałdem. Jest to pierwsze ognisko choroby w województwie warmińsko-mazurskim.
Z komunikatu opublikowanego na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii wynika, że 35 ognisko ptasiej grypy wykryto w gospodarstwie położonym w gminie Gietrzwałd, w którym hodowanych było 2471 sztuk brojlerów indyczych. Wirus potwierdzony został na podstawie wyników badań, otrzymanych w dniu 28 stycznia 2017 r. z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.
Jest to pierwsze ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu w województwie warmińsko-mazurskim.
W związku z odkrytym ogniskiem ptasiej grypy w regionie w niedzielę (29.01) w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie zebrał się zespół zarządzania kryzysowego, który podjął decyzję o wyznaczeniu wokół ogniska wirusa 3-kilometrowej strefy zapowietrzenia i 10-kilometrowej strefy zagrożenia. Strefa ta ma zostać zniesiona po miesiącu. Drób ma zostać uśpiony i zutylizowany, a gospodarstwo zdezynfekowane i objęte kwarantanną.
Ponadto służby weterynaryjne przypominają hodowcom o stosowaniu w gospodarstwie wszystkich procedur zawartych w obowiązującym od dnia 28 grudnia 2016 r. rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z występowaniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U. 2016, poz. 2091).