O przyszłości rolnictwa i tradycyjnej żywności w Olsztynie
Na zaproszenie Związku Województw RP oraz samorządu województwa warmińsko-mazurskiego do Olsztyna przybędą przedstawiciele polskich regionów, aby wspólnie debatować nad zagadnieniami dotyczącymi lokalnego rolnictwa i tradycyjnej żywności. Okazją do tego są organizowane 14 października „Ogólnopolskie Warsztaty Samorządowe – Rolnictwo lokalne, żywność lokalna i tradycyjna”. W uroczystości otwarcia warsztatów weźmie udział marszałek Jacek Protas.
Konferencję zdominują trzy tematy. Zgromadzeni goście będą rozmawiać o polityce Unii Europejskiej względem lokalnego rolnictwa i tradycyjnej żywności oraz bezpośredniej sprzedaży produktów rolnych. Trzeci panel będzie dotyczył głośnej niedawno sprawy dopuszczalnych zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w wędzonych tradycyjnie produktach mięsnych.
Dyskusję na każdy z tematów będzie poprzedzało wprowadzenie przygotowane przez ekspertów. W ich gronie spodziewamy się Czesława Siekierskiego, posła do Parlamentu Europejskiego, przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Tadeusza Nalewajka, podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Kingi Gruziel z Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Krzysztofa Jażdżewskiego, zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii.
Warsztaty odbędą się 14 października w sali 307 Biblioteki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przy ul. Oczapowskiego 12B w Olsztynie. Rozpoczęcie o godz. 11.00.