Wiadomości

Nowi członkowie kulinarnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle

Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle dołączyły we wtorek 22 stycznia kolejne cztery podmioty. W siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie odbyło się uroczyste wręczenie prestiżowych certyfikatów.

W Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zrzeszonych jest 46 regionów z 13 państw. Województwo warmińsko-mazurskie jest pierwszym regionem polskim, które do niej przystąpiło. Pełne członkostwo uzyskało w 2005 roku. Oprócz Warmii i Mazur do sieci należą województwa opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, pomorskie, mazowieckie, świętokrzyskie, dolnośląskie, kujawsko-pomorskie oraz małopolskie.

Regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle jest jedną z największych w całej Europie i największą na poziomie krajowym. Istotną rolę w Sieci odgrywa powiązanie (sieciowanie) regionalnych producentów surowców, przetwórców żywności i podmiotów zajmujących się gastronomią. W ten sposób tworzy fundamenty funkcjonowania rynku lokalnego w dziedzinie produkcji surowców rolnych, żywności i usług gastronomicznych, sprzyjając rozwojowi bezpośredniej sprzedaży. Przekłada się to na kształtowanie lokalnego i regionalnego rynku pracy.

Lista podmiotów, które odebrały certyfikat członkostwa:
1) Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k. Lubawy;
2) Kozia Farma Złotna, Złotna k. Morąga;
3) Pasieka Miody Tolkmickie Mariusz Szempliński, Tolkmicko;
4) Gospodarstwo ogrodnicze Joanna Walkiewicz, Frygnowo k. Gierzwałdu.

Więcej informacji o nowo przyjętych podmiotach:

Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k. Lubawy

W zachodniej części Warmii i Mazur położony jest Pałac Mortęgi. Tu, w otoczeniu natury, na rozległym terenie mieści się kompleks budynków, w tym XIX-wieczny pałac i liczne zabudowania folwarczne z XIV wieku, a także mini zoo, stajnie z krytą ujeżdżalnią oraz park w stylu angielskim z końca XIX wieku. Pałac Mortęgi to także hotel, gdzie można zatrzymać się w jednym z 50 pokoi i apartamentów. Goście spragnieni relaksu odnajdą go w pałacowym SPA Magdaleny, oferującym zabiegi na ciało i twarz oraz masaże. Niezapomniane wrażenia kulinarne czekają na gości w mortęskiej Restauracji Szlacheckiej. Kuchnia bazuje na tradycji kulinarnej regionu i wykorzystuje najwyższej jakości składniki pozyskiwane od ekologicznych, lokalnych producentów.

Pomysł przystąpienia do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle wypłynął od szefa kuchni – Marcina Zakrzewskiego, który „od zawsze” stawia na lokalność serwowanych produktów, specjalizuje się w łączeniu kuchni staropolskiej, tradycyjnej w nowoczesnych aranżacjach smakowych. Startuje w licznych konkursach, m.in. zdobył laury za gęsinę przygotowywaną podczas Targów Hubertus w Ostródzie. W restauracyjnej kuchni pod jego okiem praktyki odbywają uczniowie pobliskich szkół gastronomicznych z Technikum Rolniczego z Ostródy czy też szkoła zawodowa w Malinowie k. Działdowa. Sam szef kuchni brał udział w warsztatach i praktykach pod okiem Jarosława Flisa, członka sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

W większości dań w menu wykorzystuje się produkty łatwo dostępne, najsilniej kojarzone
z regionem, oparte na lokalnych surowcach, w tym od innych członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego (m. in. ciasta z firmy Irmag z Lubawy, szynkę dojrzewającą z „Kalinówki” w Pietrzwałdzie, gęsinę). W podstawowej karcie znaleźć można zatem m.in.:
– Nóżki w galarecie z kiszonym ogórkiem, sosem chrzanowym i pajdą chleba,
– Borowiki smażone z szalotką, czosnkiem i świeżymi ziołami wyłożone na pieczywie,
– Schab z kością z tłuczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną,
– Nogę z kaczki w sosie wiśniowym ze smażoną pietruszką i gruszką oraz zapiekanką ziemniaczaną,
– Mazurskiego okonia z chipsami ziemniaczanymi i panierowanym brokułem,
– Owoce sezonowe zapiekane kruszonką z lodami waniliowymi.

Karta wzbogacana jest o comiesięczne wkładki tematyczne, w których znajdują się potrawy, charakterystyczne dla pory roku. Ich głównym składnikiem jest sezonowy produkt jak maliny, jagody czy grzyby leśne. Latem można zamawiać np. pierogi z owocami, naleśniki z jagodami czy zupę grzybową na mortęski sposób, a także królika w sosie śmietanowym z młodym koperkiem, musem z batatów z ostrą papryczką i groszkiem cukrowym czy smażoną sielawę z patelni. Coraz więcej gości wybiera także z karty potrawy z ryb, hodowanych w miejscowym stawie – stąd w menu znaleźć można np. smażonego karpia lub karasia.

Kozia Farma Złotna, Złotna k. Morąga

Ekologiczne certyfikowane gospodarstwo rolne Kozia Farma Złotna we własnej serowarni wytwarza wyroby z mleka kóz hodowanych w gospodarstwie. Kozy żywione są ekologiczną paszą – począwszy od traw, przez siano, słomę i zboża. Prowadzone są w tzw. chowie otwartym: wychodzą na łąki same i wtedy kiedy chcą. Mają więc dużo swobody i dostępu do świeżego powietrza, co ma wpływ na jakość mleka. Bardzo ważne jest to, że mleko pozyskiwane jest na miejscu i przetwarzane natychmiast po udoju. Nie jest zlewane, transportowane z odległych miejsc.

Wszystkie produkty przerabiane są w zamkniętym cyklu z własnego surowca. W serowarni wytwarzane są wszystkie przetwory mleczne: jogurt, kefir, ricotta, twarożek oberlandzki, sery podpuszczkowe, sery wędzone (np. ser wędzony Złotniak), sery twarde dojrzewające i sery pleśniowe. Łącznie obecnie wytwarzanych jest ok 20 rodzajów sera. Certyfikacji podlegają wszystkie etapy produkcji: pola, zwierzęta i serowarnia. Wśród odbiorców serów są klienci indywidualni, sklepy, hotele, agroturystyki, restauracje.

Kozia Farma ma już pierwsze sukcesy – na ogólnopolskim Festiwalu Święto Wina i Sera we Wrocławiu w 2014 r. – wygrały tutejsze sery w obu kategoriach: w konkursie serowarskim pierwsze miejsce zdobyły wędzony Złotniak, a w kategorii serów twarożkowych wygrał kozi Twarożek Oberlandzki.
Serowarnia działa w oparciu o przepisy Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Pasieka Miody Tolkmickie Mariusz Szempliński, Tolkmicko

Pasieka leży na obrzeżach miasta Tolkmicka wśród parków krajobrazowych i rezerwatów: Rezerwat Przyrody Rzeki Stradanki, Park Krajobrazowy Wysoczyzna Elbląska, Rezerwat Przyrody Nowinka. Wszystkie są w zasięgu lotu pszczół pasieki. Pasieka stacjonuje większą część roku w pobliskim sadzie czereśniowym. Kolejnym pożytkiem jest rzepak oraz lipa, której w okolicznych lasach nie brakuje. Miody jakie można zakupić w pasiece to głównie miód rzepakowy, wiosenny oraz lipowy.

Gospodarstwo ogrodnicze Joanna Walkiewicz, Frygnowo k. Gierzwałdu

Gospodarstwo ogrodnicze znajduje się w miejscowości Frygnowo na skraju Parku Krajobrazowego Wzgórz Dylewskich oraz w pobliżu pól grunwaldzkich. Gospodarstwo należy do systemu rolnictwo ekologiczne. Główną działalnością gospodarstwa jest produkcja warzyw gruntowych: ogórki, cukinia, dynia, pory, pomidory oraz truskawki. Truskawki dostępne są od maja do września dzięki uprawie pod osłonami. Gospodarstwo z roku na rok poszerza swoją ofertę warzyw.

Dodatkowo w gospodarstwie hodowane są kozy mleczne oraz owce kamienieckie wpisane do zasobów genowych. Zwierzęta wypasają się na ekologicznych łąkach przy gospodarstwie.

Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna Walkiewicz w swojej ofercie posiada:

– TRUSKAWKI- odmiany Honeya, Rumba, Magnum, Albion (grunt, osłony) od maja do września,
– OGÓRKI- odmiany Śremianin, Atomic,
– CUKINIA- odmiana Rhodos,
– DYNIA- Muscat de Provace, Bambino, Butterut, Alladin,
– PORY,
– POMIDORY- Kmicic, Baron, Malinowe,
– KOZIE MLEKO.

W gospodarstwie występują wszystkie etapy produkcji warzyw (od rozsady po sprzedaż). Warzywa oraz truskawki w sezonie dostarczane są do okolicznych hoteli, restauracji oraz agroturystyk m.in. Hotel dr. Irena Eris, Austeria, Restauracja z zielonym piecem oraz Stara Szkoła Wysoka Wieś oraz olsztyńskich hurtowni. Sprzedaż następuje również z poziomu gospodarstwa bezpośrednio do klientów indywidualnych.

Źródło: warmia.mazury.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*