Zapowiedzi wydarzeń

Kulinarne wydarzenia na Warmii i Mazurach w 2015 roku

W 2015 roku na terenie naszego regionu odbędzie się 15 imprez kulinarnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną. Wśród nich można znaleźć m.in.  Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu, Regionalne Święto Ryby, Mazurski Dzień Ziemniaka, Regionalne Święto Ziół i Miodu.

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego przyjął (3 marca 2015 roku) do realizacji doroczny cykl kilkunastu kulinarnych wydarzeń wchodzących w skład „Kalendarza kulinarnych imprez regionalnych”.

W tym roku zostanie zrealizowanych 15 imprez, które mają na celu promowanie produktów i żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz promocję zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych regionu warmińsko-mazurskiego.

Zaplanowano również konkursy kulinarne, stanowiące doskonałą okazję do zaprezentowania tradycyjnych produktów i potraw powstałych na bazie naturalnych surowców, a co najważniejsze, mających swoje pochodzenie właśnie z Warmii, Mazur i Powiśla.

Tegoroczny kalendarz jest kontynuacją corocznych działań prowadzonych nieprzerwanie od 2010 roku. W roku bieżącym odbędzie się jego VI edycja.

Współpraca pomiędzy producentami rolnymi, przetwórcami żywności, restauratorami, sprzedawcami oraz konsumentami – ma wskazać na istniejące powiązania pomiędzy tymi grupami. W konkursach kulinarnych w głównej mierze biorą udział członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oraz członkowie Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej.

Imprezą mającą na celu prezentację całego dorobku sieci Dziedzictwa Kulinarnego i jednocześnie szeroko zakrojoną promocję idei regionalnej, tradycyjnej i lokalnej żywności jest Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, który już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń regionalnych i z roku na rok gromadzi większą rzeszę wielbicieli oraz smakoszy tradycyjnej kuchni i produktów żywnościowych. Jak co roku planuje się w nim udział gości zagranicznych.

Festiwal uświetni pokaz kulinarny przygotowywania francuskich naleśników (crepes), który zostanie zrealizowany przy współpracy z Miasteczkiem Smaku Departamentu Côtes d’Armor (Francja).

Szczegółowy kalendarz imprez w 2015 roku:

  1. Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla w Olsztynie – 30 maja 2015 r. (sobota)
  2. Regionalne Święto Ryby–Iława – 11 lipca 2015 r. (sobota)
  3. Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego – Nidzica – 12 lipca 2015 r. (niedziela)
  4. Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu – Kurzętnik – 18 lipca 2015 r. (sobota)
  5. Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo 2015 – 2 sierpnia 2015 r. (niedziela)
  6. Regionalne Święto Ziół – Olsztynek, 15 sierpnia – 15 sierpnia 2015 r. (sobota)
  7. Finał regionalny konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” – Lidzbark Warmiński – 23 sierpnia 2015 r. (niedziela)
  8. Regionalny Festiwal Runa Leśnego – Pisz – 5 września 2015 r. (sobota)
  9. Mazurski Dzień Ziemniaka – Kraplewo – 27 września 2015 r. (niedziela)
  10. Hubertus Arena 2015 – Ostróda – 3-4 października 2015 r. (sobota-niedziela)
  11. Regionalne Święto Miodu – Ełk – 10 października 2015 r. (sobota)
  12. Konkurs „Smak Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał subregionalny – Elbląg, 7 listopada (sobota)
  13. Konkurs „Smak Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał subregionalny – Szczytno, 21 listopada (sobota)
  14. Konkurs „Smak Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał subregionalny – Ełk, 28 listopada (sobota)
  15. Jubileuszowa X edycja Konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Finał regionalny – Olsztyn – 5 grudnia 2015 r. (sobota)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*