Finał regionalnego konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”
W sobotę 5 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbędzie się regionalny finał X edycji konkursu Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy. Zwycięzcom puchary wręczy marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin.
Do zmagań finałowych zostali zakwalifikowani zdobywcy I miejsca w finałach subregionalnych w Elblągu, Szczytnie i Ełku, czyli 24 produkty oraz osiem potraw.
Konkurs jest oceniany w dwóch głównych kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna. Produkty regionalne są oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty i przetwory mleczarskie
d) Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:
Podkategorie:
a) Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
b) Produkty zbożowe i cukiernicze
III. Regionalne napoje alkoholowe
Potrawy są oceniane w dwóch podkategoriach:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Odkryte unikatowe przepisy kulinarne z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego zostaną wydane w publikacji „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Konkurs ma również promować jedyne w swoim rodzaju produkty i potrawy, specyficzne dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Konkurs organizowany jest od 2006 roku przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą i Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn. W roku 2008 została zmieniona jego formuła – przedmiotem konkursu oprócz potraw zostały też produkty.
Zmagania rozpoczynają się o godz. 10.00, ogłoszenie wyników zaplanowano na godz. 14.30.