Wiadomości

Finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy“

Regionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy“ odbędzie się w sobotę 10 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych przy ul. Wyszyńskiego w Olsztynie. Oficjalne otwarcie konkursu o godz. 10.00.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Do zmagań konkursowych zostali tu zakwalifikowani wyłącznie zdobywcy pierwszych miejsc w finałach subregionalnych, czyli 35 produktów oraz 7 potraw, m.in. polędwica wędzona w rozmarynie, półtuszki śledziowe, ser długodojrzewający, miód mniszkowy, konfitura z dzikiej róży, chleb pszennożytni, wiejski sękacz, plince z pomoćką, wędzona pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami, kołudny z regionalnej jagnięciny rasy Skudee zapiekane w średniowiecznych skorupach w towarzystwie zasmażanej kapusty.

Konkurs jest oceniany w dwóch głównych kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna.

Ocena produktów przez jury nastąpi po oficjalnym otwarciu, ok. godz. 10.15, a potraw o godz. 11.00. Ekipy przygotowują potrawy w pracowni gastronomicznej od godz. 9.00.

Zwycięzcy w każdej kategorii otrzymają Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Organizatorami przedsięwzięcia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*