Zapowiedzi wydarzeń

BioTech, czyli innowatorzy w Olsztynku

Właściciele gospodarstw ekologicznych, rolnicy, wynalazcy, innowatorzy. Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Ostoja Natury w niedzielę, 6 września organizuje BioTech 2020 – spotkanie profesjonalistów branży żywności wysokiej jakości.

Do Olsztynka w niedzielę przyjadą czołowi specjaliści z Polski. W programie pierwszej edycji BioTech znajdą się wykłady i prezentacje, w czasie których przedstawione będą nowoczesne procesy produkcji stosowane we współczesnym rolnictwie, a także zdobycze technologiczne oraz naukowe wykorzystywane na różnych etapach procesów upraw, hodowli i przetwórstwa. Przekazana wiedza przyczynić się ma do zwiększenia wydajności produkcji, konkurencyjności i poprawy jakości warsztatu pracy rolników.

Wydarzeniu BioTech towarzyszyć będzie wydanie broszury edukacyjnej przedstawiającej w formie infografik 10 linii technologicznych, a także wystawa.

BioTech, czyli spotkanie profesjonalistów z branży żywności ekologicznej, honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski oraz Marszałek Województwa Warmińsko Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin

Jak podkreśla minister Jan Krzysztof Ardanowski zorganizowanie przedsięwzięcia mającego na celu prezentację i popularyzację nowoczesnych rozwiązań technologicznych stosowanych w procesach produkcji rolniczej niewątpliwie zasługuje na poparcie, a upowszechnianie i wdrażanie do praktyki rolniczej osiągnięć naukowych w znaczący sposób wpływa na rozwój, innowacyjność i konkurencyjność polskiego rolnictwa.

Wydarzenie BioTech ma wpłynąć na wzrost świadomości wśród mieszkańców obszarów wiejskich, promując naturalne sposoby upraw. System rolnictwa ekologicznego to rozwiązanie, które w Polsce wybierają najczęściej rodzinne gospodarstwa o małym areale. Polska odnotowuje sukcesywnie rosnący udział producentów ekologicznych, pojawia się wiele ciekawych innowacji. Opracowywanie, a potem wdrożenie zastosowań inwestycyjnych, stworzenie know-how gospodarstw ekologicznych może sprawić, że produkcja ekologiczne będzie odgrywała jeszcze większe znaczenie na polskim rynku. Produkty ekologiczne już dziś są alternatywą dla żywności powstającej w konwencjonalnych gospodarstwach. Dziś żywność produkowana ekologicznie zyskuje na popularności.  To nie jest już tylko przejściowa tendencja. To kierunek, w którym podąża dziś rolnictwo w całej Europie.

Wszystkie wystąpienia podczas BioTech zostaną zarejestrowane i opublikowane w internecie.

BioTech – Spotkanie profesjonalistów branży żywności wysokiej jakości – 6 września 2020, Olsztynek, Targowisko Miejskie, ul. Kościuszki 6d. Początek o godzinie 9:00.

09:00 – 09:30 Otwarcie
09:30 – 10:00 Piotr Ostaszewski i Stanisław Suchorski (Zarząd Ostoja Natury) – Pasywny system irygacji za pomocą wody deszczowej
10:00 – 10:30 Sławek Gacka (CEO ProBiotics) – Odbudowa warstwy humusowej gleby
10:30 – 11:00 Andrzej Walczak (ogrodnik i wynalazca) – Całoroczne, pasywne uprawy pod osłonami
11:00 – 11:30 Józef Seidel (Członek Zarządu Mandam) – Uprawy bezorkowe, uprawy pasywne i współczesny park maszyn
11:30 – 12:00 Juliusz Sumorok – Adaptacja rolnictwa do zmian klimatu poprzez recyrkulacje wody i biogenów
12:00 – 12:30 Dr Jakub Jasinśki (Polska Akademia Nauk) – Oznaczenia geograficzne i jakościowe czynnikiem lokalnego rozwoju
12:30 – 13:00 Marek Borowski (Prezes Banku Żywności w Olsztynie) – Rola Banku Żywności w łańcuchu dostaw
13:00 – 14:30 Przerwa Obiadowa
14:30 – 15:00 Grzegorz Maryniowski (Biogrim) – Rokitnik i jego zalety
15:00 – 15:30 Tadeusz Rolnik – Prazboża – stare odmiany zbóż na naszych polach – korzyści dla środowiska i konsumenta
15:30 – 16:00 EuroHemp i Ostoja Natury – Procesy uprawy i przetwarzanie konopi siewnych na przykładzie upraw prowadzonych w Ostoi Natury
16:00 – 16:30 Dr. Jarosław Parol – Ryby z naszych jezior, stawów i nie tylko
16:30 – 17:00 Andrzej Hałasiewicz (Socjolog wsi i ekonomista) – Smart Village
17:00 – 17:15 Zakończenie spotkania Antek Pawlicki i burmistrz Olsztynka Mirosław Stegienko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*