Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

- Kategoria: Wiadomości
0

dziedzictwo-kulinarne-wmip1.jpg

Decyzją zarządu województwa kolejne dwie firmy z regionu – „Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór” i „Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz” dołączyły do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Zarząd podjął też decyzję o przyznaniu 133 dotychczasowym członkom sieci prawa do dalszego korzystania ze znaku towarowego „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ w roku 2021.

Oznaczone znakiem firmowym „Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór” miody są obecne na rynku od 1990 roku. Początkowo firma oferowała miód wyłącznie z własnych pasiek, których potencjał pozwalał na rozpoczęcie budowania rozpoznawalnej marki miodów. W 1994 roku, Pasieka stała się przedsiębiorstwem, które systematycznie rozszerzało listę współpracujących z nią pszczelarzy z terenu Warmii i Mazur. Wśród dostawców są również członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Produkty firmy „Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz” są wytwarzane w rodzinnym zakładzie na Warmii z mięsa wieprzowego pochodzącego z ubojni, która skupuje i prowadzi ubój trzody chlewnej z hodowli zlokalizowanych w obrębie województwa warmińsko-mazurskiego. Tworząc produkty, właściciele bazują głównie na przepisach zaczerpniętych z książki kucharskiej z 1950 roku.

Więcej informacji o nowych członkach sieci znajduje się na stronie www.warmia.mazury.pl

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauracjami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe.

Obecnie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zrzeszonych jest 46 regionów z 13 państw europejskich. Województwo warmińsko-mazurskie przystąpiło do Europejskiej Sieci w 2005 roku. Obecnie sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” liczy 135 członków.

 

Informacje na temat funkcjonowania sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” uzyskać można pod adresem: www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na oficjalnym profilu Dziedzictwa Kulinarnego www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP. Lista członków znajduje się także na stronie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarengo www.culinaryheritage.com.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja oraz wydawca serwisu Wiadomosci.Olsztyn.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Zobacz również

Koronawirus. 149 nowych zakażeń w woj. warmińsko-mazurskim

Ministerstwo Zdrowia poinformowało dziś (08.05) o 4765 nowych