Wiadomości

Koronawirus: Obawiasz się kupionego luzem pieczywa? GIS radzi: Włóż je do nagrzanego piekarnika

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C.

Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.

Źródło: GIS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*