Wiadomości

Kolejny rekordowy miesiąc na lotnisku Olsztyn-Mazury

W sierpniu na lotnisku w Szymanach odprawiono rekordową liczbę 19 123 pasażerów. Bardzo dobry wynik Lotniska, to wzrost o 41% w stosunku do sierpnia ubiegłego roku, kiedy to z Portu Olsztyn-Mazury skorzystało 13 502 podróżnych. Nowy miesięczny rekord, nastąpił po również bardzo udanym lipcu, w którym na lotnisku odprawiono 15 409 pasażerów, co oznaczało 12,5% wzrost w porównaniu do analogicznego okresu w 2018 roku.

Pierwsze półrocze 2019 roku na lotnisku Olsztyn-Mazury zamknięto liczbą 63 181 odprawionych pasażerów, co daje wzrost o 21% w porównaniu do analogicznego okresu w ubiegłym roku. Przez 8 miesięcy bieżącego roku na lotnisku odprawiono 97 713 pasażerów. Od otwarcia portu w styczniu 2016 roku z lotniska skorzystało 373 505 pasażerów.

Tegoroczny wynik to suma zwiększonego ruchu pasażerskiego w okresie wakacyjnym oraz oferty połączeń lotniska Olsztyn-Mazury w sezonie letnim, w którym oprócz cieszących się ciągłym powodzeniem lotów do Londynu Luton, Londynu Stansted oraz Dortmundu, znalazły się powracające rejsy czarterowe do bułgarskiego Burgas oraz nowość od LOT – połączenie z Krakowem.

Ostatni lot do Burgas zaplanowany jest na niedzielę – 15 września i choć zainteresowanie pasażerów tym kierunkiem nie słabnie, można jeszcze dostać bilety na wybrane rejsy. Decyzją linii lotniczej LOT, popularne połączenie do Krakowa zostanie w rozkładzie lotów na dłużej, czyli do 24 października. Loty na tej trasie odbywają się w każdy czwartek i niedziele.

W sezonie zimowym nie zabraknie nowości w siatce połączeń lotniska Olsztyn-Mazury. Już 27 października Wizz Air zainauguruje loty do niemieckiej Bremy z których pasażerowie będą mogli skorzystać w środy oraz niedziele. Na 7 listopada Ryanair zaplanował pierwszy rejs na trasie do Kolonii a loty odbywały się będą w czwartki i niedziele.

Aktualny rozkład lotów sprawdzić można na stronie internetowej Portu Lotniczego Olsztyn-Mazury www.mazuryairport.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*