Zapowiedzi wydarzeń

Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla”

30 maja (sobota) w godz. 11.00-19.00 na terenie przedzamcza w Olsztynie odbędzie się festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla”.

Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla” to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

Region warmińsko-mazurski posiada w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności, co podnosi naszą konkurencyjność i atrakcyjność turystyczną.

Festiwal ma za zadanie promować tę ideę wśród mieszkańców regionu oraz turystów. Jego ideą jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców, którzy wachlarz swoich produktów zaprezentują na terenie przedzamcza w Olsztynie, a lokalną gastronomią.

Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. W tej dziedzinie warto wrócić do korzeni i rozwijać przetwórstwo żywności na małą, lokalną skalę w oparciu o świeże surowce.

Inicjatywa to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane będą szerokiej publiczności. Miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni będą mogli w sobotę 30 maja uczestniczyć w degustacji potraw. Na stoiskach ustawionych wokół zamku producenci zaprezentują tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego i krowiego, pieczywo, ryby wędzone, ciasta, lody, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwo.

Program:
11.00-19.00 pokazy kulinarne potraw tradycyjnych, naturalnych, regionalnych i lokalnych (dziedziniec zamkowy)
11.30, 13.30 Spotkania z żywnością tradycyjną – dr Grzegorz Russak (Sala Kromera)
11.00-18.00 prezentacja produktów żywnościowych producentów sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Wszystkich chętnych zapraszamy do odwiedzenia dziedzińca olsztyńskiego zamku również w niedzielę 31 maja w godz. 10-14, gdzie odbędzie się pokaz kulinarny wraz z degustacją potraw z dziczyzny – specjały kuchni kresowej. Organizatorem tego wydarzenia jest Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie.

Zarówno w sobotę jak i w niedzielę gościem specjalnym pokazów będzie wybitny znawca kuchni myśliwskiej i kresowej dr Grzegorz Russak.

Źródło: portal.warmia.mazury.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*