Ciekawostki

Europejski Bank Centralny rozpoczyna wprowadzać do obiegu zmodernizowane banknoty o nominale 10 euro

Od wtorku, 23 września 2014 r., Europejski Bank Centralny rozpoczyna wprowadzać do obiegu zmodernizowane banknoty o nominale 10 euro. Mają one nowocześniejsze zabezpieczenia i łatwiej będzie można sprawdzić ich autentyczność. To już drugi modernizowany nominał. Banknoty 5 euro z serii „Europa” są stopniowo wprowadzane do obiegu gotówkowego od maja 2013 r.

Szata graficzna nowego banknotu została odświeżona, tak aby umożliwić dodanie ulepszonych zabezpieczeń. Pierwszą widoczną zmianą jest umieszczenie portretu Europy – postaci z mitologii greckiej – na hologramie i znaku wodnym banknotów. Nowym elementem jest też m.in. „szmaragdowa liczba”, czyli oznaczenie nominału połyskliwą farbą, która przy oglądaniu banknotu pod kątem daje efekt przesuwającego się pionowo światła, a jej kolor przechodzi ze szmaragdowej zieleni w ciemnoniebieski. Wszystkie te zabezpieczenia można łatwo zweryfikować – są one wyczuwalne w dotyku, widoczne pod światło oraz podczas patrzenia pod kątem.

porownanie-euro porownanie-euro-tyl

Wprowadzanie banknotów z serii „Europa” przez Europejski Bank Centralny jest procesem stopniowym. Poszczególne nominały są emitowane sukcesywnie, a wejście do obiegu całej serii potrwa kilka lat. Do czasu wyczerpania zapasów banknotów 10 euro z pierwszej serii, oba typy banknotów będą równolegle prawnym środkiem płatniczym w strefie euro. Więcej informacji na temat nowych banknotów euro oraz ich wizerunków można znaleźć na stronie internetowej Europejskiego Banku Centralnego.

Modernizacja zabezpieczeń banknotów przez banki centralne to proces ciągły, wynikający z konieczności dostosowania poziomu zabezpieczeń do postępu technologicznego. W kwietniu 2014 r. Narodowy Bank Polski wprowadził do obiegu zmodernizowane banknoty 10, 20, 50 i 100 zł z serii „Władcy polscy”. Obecnie trwają prace nad modernizacją banknotu o nominale 200 zł.

 

Źródło: NBP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*