Dwa kulinarne wydarzenia w stolicy Warmii i Mazur

Dwa kulinarne wydarzenia w stolicy Warmii i Mazur

III Warminski Festiwal Dziedzictwa Browarniczego Olsztyn (7)

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla oraz regionalny konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów“ odbędą się w najbliższą sobotę (21 lipca) na olsztyńskim zamku.

Ideą konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” jest promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.

W kategorii na najlepszą potrawę regionalną wystartuje sześć ekip, natomiast w kategorii na najlepszy produkt regionalny zgłoszono 22 produkty. Początek kulinarnych zmagań w salach olsztyńskiego zamku o godz. 9, natomiast zakończenie o godz. 13.

O godz. 13 na dziedzińcu rozpocznie się natomiast Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. W tegorocznym kalendarzu imprez regionalnych znalazło się aż 18 wydarzeń,  w których uczestnicy poznają różnorodność potraw i produktów wytwarzanych w regionie.

Festiwal promuje ideę kulinarnego i kulturowego dziedzictwa regionu wśród mieszkańców oraz odwiedzających turystów. Ważne jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców z branży rolno-spożywczej a regionalną gastronomią. Podczas wydarzenia zaplanowano także Kiermasz Produktów Regionalnych pochodzących od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla. Swoje produkty prezentują wystawcy, którzy należą do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Program Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego:

13.00 – oficjalne otwarcie;

13.15-13.45 – pokaz przygotowania pączków – przygotowanie pączków przez Wiolettę Śląską-Zyśk, wicemarszałek województwa warmińsko-mazurskiego oraz Piotra Grzymowicza prezydenta Olsztyna;

14.30-14.45 – zupa warmińska przygotowana przez Stary Folwark z Tumian k. Barczewa;
14.55-15.10 – pierogi ruskie przygotowane przez Gościniec Ryński Młyn z Rynu;

15.50-16.05 – krupnik przygotowany przez Restaurację Staromiejska z Olsztyna oraz kiełbaski i kaszanka na ciepło przygotowane przez Qraś Wędliny i Catering z Orzysza;

16.30-16.40 – babka ziemniaczana przygotowana przez Firmę Gastronomiczną Krys-Stan z Olsztyna;

16.40-17.00 – lody naturalne przygotowane przez Firmę Kroczek Lody Naturalne z Olsztyna;

Prelekcje na temat żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości:

13.55-14.15 – prelekcja o rybach – Jarosław Parol, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Kaborno;

15.20-15.40 – prelekcja o chlebie – Jerzy Kilijański, GS SCH Piekarnia, Dźwierzuty;

16.15-16.30 – prelekcja o piwie – Paweł Błażewicz, Browar Kormoran, Olsztyn;

Dodatkowe atrakcje:

13.00-17.00 – warsztaty/zabawy/ konkursy dla dzieci;

14.15-17.00 – pokaz kręcenia miodu przygotowany przez Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy połączony z konkursami dla dzieci;

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja oraz wydawca serwisu Wiadomosci.Olsztyn.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Zobacz również

Znów pojedziemy pociągiem na trasie Olsztyn – Olsztynek

Od 16 października wracają pociągi na trasę Olsztyn